JUSS OG SAMFUNN

Facebook vant milliard-søksmål om spam

Spamkonge Sanford «Spamford» Wallace er dømt til å punge ut, enda en gang.

30. okt. 2009 - 08:24

Den sosiale nettjenesten Facebook ble i går tilkjent 711 millioner dollar i erstatning fra Sanford Wallace, kjent for masseutsendelser av uønsket e-post siden 1990-tallet. Wallace har brukt betegnelser som «spamkonge» og «Spamford» om seg selv, og har registrert internettdomenet «spamford.com».

Facebook fikk medhold i at Wallace brukte phishing metoder for å få tak i kontoopplysninger om Facebook-brukere, og benyttet seg av disse opplysninger til å bombardere dem med markedsføring.

Dommen slår også fast at Wallace bevisst brøt rettens midlertidige forføyning fra i våres, som forbød ham å spamme Facebook-kontoer, og henviser saken til offentlig anklagemyndighet. Det innebærer at Wallace risikerer fengselstraff for forakt for retten.

Wallace har allerede tapt en rekke erstatningssaker. I mai 2008 ble han dømt til å betale Myspace 234 millioner dollar i erstatning. I 2006 fikk han 4 millioner dollar i bot etter anklager fra det amerikanske teletilsynet FCC om at han bevisst hadde smittet pc-brukere med spionvare som utløste poppoppannonser.

Facebook-advokat Sam O'Rourke sier de har lite håp om faktisk å innkassere erstatningsbeløpet, men håper at størrelsen vil virke avskrekkende på andre spammere.

Ifølge nettmagasinet Inside Facebook søkte Wallace om vern mot sine kreditorer etter den amerikanske konkursloven i juni i år. Ifølge Wikipedia har han siden 2007 arbeidet som DJ i Las Vegas.

I november i fjor ble Facebook tilkjent den største erstatningen noensinne for spam. Adam Guerbuez og selskapet Atlantis Blue Capital ble dømt til å betale 873 millioner dollar etter å ha bombardert Facebook-brukere med seksuelt eksplisitt spam.

Kjennelsen i går gjør det ulovlig for Wallace å opprette en Facebook-konto eller gå inn på en Facebook-tjeneste.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.