JUSS OG SAMFUNN

Facebook-varsler vitner i Kongressen

Varsleren som anklaget Facebook for å prioritere profitt framfor trygghet, møter tirsdag i Kongressen. Der vil hun kreve strengere regulering. 

Frances Haugen, tidligere Facebook-ansatt, intervjues av CBS. Hun krever regulering av Facebook når hun tirsdag vitner i Kongressen.
Frances Haugen, tidligere Facebook-ansatt, intervjues av CBS. Hun krever regulering av Facebook når hun tirsdag vitner i Kongressen. Foto: Robert Fortunato /CBS News/60 Minutes via AP / NTB
5. okt. 2021 - 13:22

Den tidligere ansatte, Frances Haugen, vitner i Kongressen etter at hun lekket store mengder dokumenter til myndighetene og Wall Street Journal som blant annet viste hvordan Facebook visste at produktene deres er skadelig for unge jenter.

Hun møter til høring i Senatet mindre enn et døgn etter at Facebook og underproduktene Instagram og WhatsApp var nede i rundt sju timer, noe som berørte milliarder av brukere.

Søndag sa Haugen, en 37 år gammel IT-spesialist fra Iowa som også har jobbet for Google og Pinterest, på CBS' 60 Minutes at Facebook er mye verre enn noe hun har sett før.

– Stadig vekk viser Facebook at de velger profitt framfor trygghet. De subsidierer og betaler for sin profitt med vår trygghet, sa Haugen. Hun mener at Facebook må reguleres.

– Da vi skjønte at tobakksprodusenter skjulte skadene de forårsaket, tok myndighetene affære. Da det gikk opp for oss at biler var tryggere med bilbelter, gikk myndighetene til aksjon. Jeg trygler dere om å gjøre det samme her, sier hun i vitnemålet for Senatet.

Sjef for Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3), Olav Skard, står på søkerlisten på den ledige jobben som direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet etter at Sofie Nystrøm gikk av i desember i 2023.
Les også

Profiltung søkerliste til jobben som NSM-direktør

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.