RESULTATERFINANS

Facebook verdt over 600 milliarder

Mark Zuckerberg har grunn til å glise.

Mark Zuckerberg fikk et mageplask på børs i fjor, men siden september i fjor har aksjekursen steget som en rakett.
Mark Zuckerberg fikk et mageplask på børs i fjor, men siden september i fjor har aksjekursen steget som en rakett. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images /All Over Press

Det var mange som godtet seg da Facebook gikk på et realt mageplask i fjor: Børsintroduksjonen ble sett på som en av de største finansfiaskoene på mange år ettersom aksjekursen sank som en stein. Investorene var livredde for hvordan økt bruk av smarttelefoner ville tygge vekk inntektspotensialet til den dominerende sosiale medier-aktøren.

Mandag nådde aksjekursen til selskapet 41,94 dollar, det høyeste nivået siden selskapet gikk på børs i mai 2012. Aksjene har steget 55 prosent det siste året, mens børsindeksen S&P 500 har steget 16 prosent i samme periode. Selskapet har dermed en markedsverdi på over 100 milliarder dollar, over 600 milliarder norske kroner. Det melder Bloomberg News.

Dette representerer en imponerende snuoperasjon for gründer og toppsjef Mark Zuckerberg. I september i fjor var aksjekursen på begredelige 17,73 dollar per aksje.

Selskapet verdsettes nå til 180 ganger forventet inntjening neste år, noe som er svært høyt.

Med andre ord: Investorene forventer at inntektene til selskapet skal stige dramatisk i årene som kommer. Den store jokeren har vært smarttelefoner. Stadig flere av Facebooks brukere når sidene gjennom en mobil, og markedet har vært bekymret for at selskapet ikke vil tjene like mye penger på disse brukerne som på desktop.

Men en rekke nye annonseprodukter har bidratt til å snu dette. 41 prosent av reklameomsetningen i forrige kvartal kom via smarttelefoner og nettbrett. Da resultatet for andre kvartal ble kjent i slutten av juli leverte selskapet langt bedre tall enn hva som var forventet i markedet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.