FORBRUKERTEKNOLOGI

Facebook vil at du forteller hvor du er

Med «Facebook Steder» kan brukerne følge bevegelsene til vennene sine.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. aug. 2010 - 10:13

Ved hjelp av mobilens GPS-mottaker eller posisjonsbestemmelse basert på mobilmastene i området, kan brukere av Facebook på mobilen fortelle alle sine venner hvor de befinner seg ved hjelp av et trykk på skjermen.

Tjenesten, som på heter «Places» («Steder» på norsk) er tilgjengelig gjennom den nyeste Facebook-applikasjonen til iOS og gjennom Facebook-utgaven for enheter med berøringsskjerm. Det forutsettes da at mobilen har en nettleser med støtte for W3C geolocation-standard.

I første omgang er tjenesten kun tilgjengelig USA. Senere skal den gjøres bredere tilgjengelig og støttes av blant annet Facebook-applikasjonen til Android.

Facebook Steder handler ikke om å fortelle nøyaktig på meteren hvor brukerne er, men på hvilket konkret sted man er, for eksempel i Kiwi-butikken på hjørnet, på favorittutestedet eller på en fjelltopp. Det er stedene, ikke koordinatene, som er det interessante.

Facebook Places i Facebook-applikasjonen for iPhone.
Facebook Places i Facebook-applikasjonen for iPhone.

Når brukeren velger å fortelle sine venner hvor man er, klikker man i på Steder-fanen i Facebook. Da blir man presentert en liste med steder som ligger i nærheten av der man befinner seg. Dersom stedet man besøker finnes i listen, «sjekker man inn» på dette. Alternativt kan man velge å opprette en ny oppføring for det stedet man besøker. Denne blir lagt til i listen og blir tilgjengelig også for alle andre.

Innsjekkingen vil vises i den vanlige nyhetsoversikten, på veggen til brukeren, samt på en Sted-side hvor stedet vises på et kart. På denne siden vises også en liste over eventuelle venner som også er sjekket inn på det samme stedet, samt en aktivitetsliste over andre venner som tidligere har besøkt stedet.

Innsjekkingsinformasjonen er i utgangspunktet tilgjengelig for alle vennene til brukeren, men er man på ferie og blir borte en stund, er det nok smart å begrense tilgangen til de aller nærmeste. Disse innstillingene er allerede tilgjengelig for norske brukere.

I tillegg til å sjekke seg selv inn, kan man også tagge Facebook-venner som man er sammen med på dette aktuelle stedet. Dette tilsvarer taggingen som kan gjøres i bilder. Det skal være mulig for den enkelte bruker å sperre andres mulighet til å tagge en selv, samt å fjerne besøk på steder i Facebook Steder.

En annen, relatert funksjon kalles for «Her nå». Da kan man, uten å sjekke inn selv, se hvilke venner som har sjekket inn på steder i nærheten av der man befinner seg.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.