Facebooks følelseseksperiment skal granskes

– Det er klart at folk er opprørt, svarer Facebook.

Facebooks følelseseksperiment skal granskes
Bilde: David Paul Morris/Bloomberg/All Over Press

London (NTB): Britiske myndigheter skal granske Facebook etter at det ble kjent at nettgiganten i all hemmelighet manipulerte brukernes følelser for å teste humøret deres.

Facebook tuklet med systemene som utvikler nyhetsstrømmene for 700.000 enkeltbrukere i én uke i 2012. Formålet var å teste hvordan følelser «smitter» – uten at medlemmene selv var klar over det.

Facebook fikk ikke uttrykkelig tillatelse fra brukerne for å gjøre dette, men nettgiganten mener selv at brukervilkårene gir selskapet rett til å gjennomføre forskning i stor skala.

Storbritannias uavhengige datatilsyn, Information Commisioner's Office, opplyser onsdag at det ser på saken for å finne ut om Facebook har brutt loven.

– Vi er klar over dette problemet, og vi kommer til å snakke med Facebook. I tillegg skal vi samkjøre med det irske datatilsynet for å få mer oversikt over omstendighetene, sier en talsperson i tilsynet til nyhetsbyrået AFP.

Facebooks europeiske hovedkvarter ligger i Dublin, hvilket betyr at EU-regler, ikke amerikansk lov, gjelder. Nyheten om det psykologiske eksperimentet har skapt sinne blant Facebooks mer enn 1 milliard aktive brukere.

Facebook opplyser at selskapet gjerne svarer britiske myndigheter.

– Det er klart at folk er opprørt over denne studien, og vi tar ansvar for det, sier en Facebook-talsperson. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: