JUSS OG SAMFUNN

FAD har svakt omdømme

IT-minister Rigmor Aasrud sliter med folkets tillit, viser undersøkelse.

29. okt. 2010 - 09:13

Folk flest har et nærmest likegyldig forhold til offentlige virksomheter. De vekker lite engasjement eller følelser. Det går frem av undersøkelsen «RepTrak Offentlig 2010» som legges frem på en konferanse i Oslo i dag, skriver Dagens Næringsliv.

Svakt omdømme

Fornyingsdepartmentet (FAD) er blant de offentlige virksomhetene som scorer dårligst. De havner helt nede på 46. plass av de 50 som er målt. Kun UDI, Samferdselsdepartementet, Jernbaneverket og Nav ligger under.

FAD, som skal fornye offentlig sektor og er ansvarlig for blant annet storsatsingen på statens digitale nettjenester under MinID-portalen, får 51,9 av 100 mulige omdømmepoeng.

Det klassifiseres som «svakt omdømme» ifølge undersøkelsen, som er utarbeidet av byrået Apeland Informasjon og Reputation Institute, i samarbeid med førsteamanuensis Peggy S. Brønn ved Handelshøyskolen BI. Det er første gang den blir gjennomført i Norge.

- Sier rapporten noe om hvorfor FAD har så svakt omdømme?

- Det er kun det overordnede som legges ut. Det som ligger i dybdeanalysematerialet blir ikke nødvendigvis offentliggjort, men formidles til den enkelt virksomhet, forteller Richard Riekeles i Apeland Informasjon til digi.no.

Arbeidet er forskningsbasert og har bestått av ekspertintervjuer, testing blant publikum og statistiske analyser. Til sammen 7.315 nordmenn ga 15.696 vurderinger av de 50 offentlige virksomhetene.

I høst har fornyingsdepartementet og statsråd Rigmor Aasrud fått kraftig kritikk av Riksrevisjonen for alvorlige brudd på IT-sikkerheten i regjeringskvartalet.

Dette kan imidlertid ikke ha påvirket FADs svake omdømme i rapporten, fordi RepTrak Offentlig 2010-undersøkelsen ble gjennomført i perioden juni - august.

Ansiktsløse

Mange av de målte virksomhetene er både lite kjent og har dessuten svært liten støtte i befolkningen, ifølge rapporten. De oppfattes som ansiktsløse etater med ledere som i liten grad er synlige i mediene.

- Dette burde bekymre både dem og politikerne, sier kommunikasjonsrådgiver Nils M. Apeland i en uttalelse.

Folket stoler på Datatilsynet

Datatilsynet er blant et fåtall offentlige virksomheter som kan skilte med et virkelig godt omdømme, på grensen til fremragende. Tilsynet scorer i undersøkelsen 78,8 poeng. Det holder til en sjetteplass.

Aller best omdømme har Forbrukerrådet (87,3) fulgt av Forbrukerombudet (84,1), Barneombudet (83,1) og Riksrevisjonen med 82,5 poeng.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.