– Faen ta NSA

Google-ingeniører raser mot fiber-avlytting.

– Faen ta NSA
Google-ingeniører slutter seg til protestene mot den massive overvåkningen av internett som amerikansk etterretning bedriver. Flere er regelrett forbanna. Bilde: REX/Alex Milan Tracy/NurPhoto/All Over Press

Washington Post kom mandag med nok en avsløring om hvordan det amerikanske etterretningsorganet NSA har bedrevet hemmelig overvåkning av internett, basert på dokumenter lekket av varsleren Edward Snowden.

Denne gang hvordan NSA avlytter interne fiberforbindelser, private eller innleide fiberoptiske kabler som ikke er knyttet til internett. Det dreier seg om såkalt mørk fiber koblet mellom datasentrene til Google og Yahoo rundt i verden.

Nøyaktig hvordan fiber-avlyttingen foregår er ikke kjent, men snokingen skjer på britisk jord gjennom et samarbeid mellom NSA og deres britiske kolleger i etterretningsorganet GCHQ, slår Washington Post fast.

Motivene for å gjøre dette virker åpenbare. Ved å avlytte punkter i utlandet kan NSA unngå at overvåkningen blir gjenstand for strenge amerikanske lover, som blant annet sterkt begrenser avlytting rettet mot egne innbyggere.

Forbanna

Avsløringen har satt sinnene i kok hos selskapene det gjelder. Ikke minst ingeniører i Googles sikkerhetsavdeling.

«Fuck these guys» er det konkrete uttrykket Mike Hearn og kollega Brandon Downey velger å bruke i meldinger på nettsamfunnet Google+.

– Pakkesnokingen som fremgår av de nye NSA-lysbildene viser den interne trafikkreplikeringen for anti-hack-systemet jeg jobbet med i over to år. Spesifikt viser det en database som lagrer innlogging av bruker som del av systemet, skriver Hearn.

Hearn understreker at han selv er britisk, uten at det demper hans harmdirrende sinne mot spionasjen. Google-ingeniøren er forbanna både på NSA og GCHQ.

– Dessverre lever vi i en verden der lovverket bare gjelder for den lille mann. Ingen hos GCHQ eller NSA vil noensinne måtte svare for en dommer for denne omgåelsen av juridisk prosess i industriell skala, skriver han.

Hearn avslutter meldingen med å takke den nå spionsiktede Edward Snowden for hans avsløringer. Det skal ha fått Google til å fremskynde sine planer om å kryptere også den interne nettverkstrafikken mellom selskapets globale datasentraler.

    Les også:

Les mer om: