AVTALER & KONTRAKTER

Færre alternativer for trådløs lading

To av hovedkonkurrentene slår seg sammen.

Trådløs lading innebærer at batteridrevne enheter kan lades opp ved å legges på for eksempel en fjel-lignende enhet som denne. Men det avhenger av at matten og enhetene har støtte for samme teknologi.
Trådløs lading innebærer at batteridrevne enheter kan lades opp ved å legges på for eksempel en fjel-lignende enhet som denne. Men det avhenger av at matten og enhetene har støtte for samme teknologi. Bilde: Amazon.com
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. jan. 2015 - 11:26

Man kan nok diskutere hvor vellykkede og attraktive løsningene for trådløs lading av batteridrevne enheter har vært så langt. Konkurransen mellom flere ulike alternativer har kanskje bidratt til utvikling av bedre løsninger, men en manglende standardisering på tvers av leverandører bidrar ikke at forbrukere investerer i ladestasjoner.

Nå er det i ferd med å skje en endring på dette området, ved at de tre viktigste alternativene snart reduserer til to. I går kunngjorde nemlig Alliance for Wireless Power (A4WP) og Power Matters Alliance (PMA) at de har til hensikt å slå seg sammen til en ny organisasjon som trolig vil være etablert innen sommeren i år. De to organisasjonene har dog samarbeidet og utvekslet teknologier allerede siden februar i fjor.

PMA støtter en teknologi basert på induksjon. Det er få mobiler som er PMA-sertifiserte, men det tilbys deksler med støtte for PMAs teknologi til flere av de mest populære smartmobilene. PMA har rundt 70 medlemmer, inkludert tungvektere som Samsung, LG, Qualcomm og Microsoft.

A4WP støtter en teknologi, Rezence, som er basert på magnetisk resonans. Alle de nevnte selskapene er også medlemmer av denne gruppen, som i tillegg også har blant annet Intel på medlemslisten.

De to organisasjonene har ikke oppgitt nøyaktig hvordan sammenslåingen vil påvirke hvilke teknologier som vil brukes i enhetene man i framtiden vil kunne kjøpe, men det antydes at framtidige enheter vil kunne støtte både en induksjonsbasert og en resonansbasert løsning, slik at man skal kunne lade enheten på flest mulig steder.

Den tredje og største gruppen er Wireless Power Consortium (WPC), støtter Qi-teknologien. WPC har omtrent 200 medlemmer, inkludert mange av de samme som er medlemmer av PMA eller A4WP. Også Qi er basert på magnetisk induksjon.

Fra to til én?

Det er ikke utenkelig at det kan skje enda en sammenslåing. Det sier Mark Hunsicker, en seniordirektør for produktledelse hos Qualcomm til Wall Street Journal. Ifølge ham kan det tenkes at den kombinerte gruppen vil foreslå dette for WPC.

– Vi er klare, villige og i stand til å gjennomføre disse samtalene, sier Hunsicker. Qualcomm er blant selskapene som er medlemmer av alle de tre organisasjonene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.