Færre DOS-angrep enn før

IT-bransjen ser ut til å ha fått stoppet mye av de lammende denial-of-service-angrepene. Her er årsakene:

Denial-of-service-angrep så tidlig i 2001 ut som det kunne komme til å lamme hele Internett-bransjen. Hackere snek seg inn på uskyldige Internett-servere og satte i gang programmer som overflommet et nettsted med forespørsler. Med hundretusenvis av oppslag i minuttet, bryter serveren raskt sammen.

I løpet av 2000 og 2001 ble selskaper som Microsoft, Yahoo!, eBay, Amazon, CNN, E*Trade, Det Hvite Hus, Infostream ( som driftet Scandinavia Online) og den avisen du nå leser, alle rammet.

Les også:

DOS-angrep skiller seg fra virus og hackere som man i større grad selv kan bremse ved å installere nye sikkerhetsløsninger. For mange så det ut som Internett-bransjen var havnet i hackernes makt.


Men utover høsten i fjor ble det stille og siden har det ikke dukket opp noen større angrep mot kjente, store nettsteder. Verken Dag Tore Hov i Mnemonic eller Norman-sjef Henning Hansen kan huske på noen omfattende DOS-angrep det siste halve året.

Men noen sikkerhetseksperter mener at det fortsatt gjennomføres mange DOS-angrep mot mindre kjente nettsteder.

Les også:

Hov mener at en hovedgrunn til at antall DOS-angrep ser ut til å være redusert er at Internett-leverandørene har laget bedre systemer.


- Mange av Internett-leverandørene har opprettet systemer som kan stoppe angrepene på ruter-nivå ved å sperre trafikk fra de adressene som angrepene kommer fra, sier Hov.

- Økt fokus på både DOS-angrep, virus og generell hacking gjør nå at mange IT-sjefer har gjennomgått sine systemer og tettet igjen mange hull. Dermed får ikke hackere installert så mange DOS-agenter og angrepene blir ikke kraftige nok, mener Hansen.

- Du får aldri tettet alle Internett-servere, men nå har vi fått tettet igjen nok og vi har ikke sett noen store angrep det siste halve året, sier Hansen.

Hov har en annen, bakenforliggende forklaring.

- Under dotcom-perioden var det ofte mye nybegynnere og lite erfarne HTML-programmerere som satte opp Internett-tjenestene. Etter hvert har de mer erfarne IT-konsulentene og sikkerhetsfolkene kommet til og tettet mange av hullene, sier Hov og får støtte fra Hansen.

Til toppen