JUSS OG SAMFUNN

Færre leser om terror på Wikipedia etter Snowden-avsløringene

Ny forskning påviser nedkjølingseffekt.

Wikipedia holdes fram
Wikipedia holdes fram Bilde: Lane Hartwell/Wikimedia Foundation (CC BY-SA 3.0)
28. apr. 2016 - 13:40

Vissheten om at storebror overvåker har endret hvordan vi forholder oss til internett.

Økt bevissthet om og interesse for kryptering er en ting. Noe annet er innhold folk i større grad velger ikke å oppsøke.

En ny forskningsrapport skal påvise at trafikken til Wikipedia-artikler om terror-relaterte emner falt nærmere 30 prosent etter Snowden-avsløringene.

Rapporten er ennå ikke utgitt, men blir omtalt av Reuters i forkant av planlagt publisering i tidsskriftet Berkeley Technology Law Journal.

Nedkjøling

Dette skal være et av de tydeligste bevis på en såkalt nedkjølingseffekt.

I denne sammenheng betyr det at mennesker begrenser sin deltakelse i åpen kunnskapsformidling og -innhenting eller meningsutveksling, som følge av den massive overvåkningen amerikansk og britisk etterretning bedriver.

Jonathon Penny, førsteamanuensis hos Citizen Lab ved Universitetet i Toronto, har skrevet rapporten. Den er basert på analyse av månedlig trafikk mot Wikipedia-artikler fordelt på i alt 48 ulike emner.

Ifølge Reuters er utvalget basert på emner det amerikanske departementet for innenrikssikkerhet følger spesielt med på i sosiale medier. Eksempler som oppgis er terrorgruppa Al Qaida, skitne bomber og jihad.

Nå er ikke slik overvåkning noe nytt. Amerikanske myndigheter har også i årene før Snowden rutinemessig bedrevet slik overvåking. Blant annet av Facebook, Twitter, WikiLeaks, Drudge Report og en lang rekke andre nettsteder.

Pennys arbeid er kvalitetssikret med ekstern fagvurdering (peer-review), og går ifølge nyhetsbyrået lenger enn eldre forskning på området. Herunder tidligere undersøkelser som kunne påvise fem prosent reduksjon i antall googlesøk på sensitive begreper og uttrykk, umiddelbart etter at Snowden sto fram i juni 2013.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.