IT-NORGE

Faks rår fortsatt innen helse

Riksrevisor Per Kristian Foss speider etter elektroniske meldinger.

Riksrevisor Per Kristian Foss ser langt etter målene for elektronisk meldingsutveksling i helsesektoren.
Riksrevisor Per Kristian Foss ser langt etter målene for elektronisk meldingsutveksling i helsesektoren. Bilde: Jacques Hvistendahl/DagbladetAll Over Press
25. mars 2014 - 13:34

Stortinget fikk i dag overlevert Riksrevisjonens undersøkelse om elektronisk meldingsutveksling i helse- og omsorgssektoren.

Riksrevisjonen konstaterer at meldingsutveksling mellom helseforetak og mellom helseforetak og kommunale pleie- og omsorgstjenester «kjennetegnes i stor grad ved bruk av papir, herunder faks».

Mellom legekontor og helseforetak er det derimot «utstrakt bruk av elektroniske meldinger». Problemet her er at man stoler ikke helt på det digitale: Pasientopplysninger sendes «ofte samtidig både elektronisk og på papir». Doble rutiner gir, som kjent, merarbeid.

De opprinnelige målene for elektronisk meldingsutveksling i helsesektoren er ikke nådd, ifølge Riksrevisjonen.

I rapporten heter det:

– Opprinnelige mål i Nasjonalt meldingsløft var at elektronisk utveksling av pasient¬opplysninger skulle dominere samhandlingen mellom helseforetak og legekontor innen 2010, ha kommet i gang mellom helseforetak innen 2011 og mellom helseforetak og kommuner innen 2013. Samtidig bruk av papirrutiner skulle opphøre. Videre skulle aktørenes IT-løsninger være i tråd med nasjonal samhandlingsarkitektur og standarder for meldingsutveksling. Målene er justert, og nåværende mål er at alle kommuner, leger og helseforetak skal ha etablert elektronisk meldingsutveksling innen utgangen av 2014,

Rapporten anfører to hovedårsaker til at de opprinnelige målene ikke er nådd:

  1. Ikke alle nasjonale standarder for meldingsutveksling er utviklet
  2. Tekniske løsninger som er utviklet, brukes ikke eller benyttes ikke i tråd med forutsetningene.

Dessuten fungerer ikke adresseregisteret tilfredsstillende.

Riksrevisjonen konstaterer:

– Helse- og omsorgsdepartementets styring og virkemiddelbruk har ikke vært tilstrekkelig tilpasset mål, status og utfordringer på området.

Dokumentet som Riksrevisjonen publiserte i dag inneholder også statsråd Bent Høies svar på rapporten, fra 25. februar.

Statsråden peker på at det er en positiv utvikling siden 2012. Han varsler likevel en gjennomgang av IKT-organiseringen i helse- og omsorgssektoren.

Riksrevisjonen er enig i at utviklingen siden 2012 er positiv, men mener det «fortsatt er behov for en betydelig innsats for å nå målet om at alle aktørene skal ha etablert elektronisk meldingsutveksling innen utgangen av 2014». Departementet anbefales følgelig å «styrke den samlede virkemiddelbruken» for å komme i mål innen nyttår.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.