SIKKERHET

Faktasjekk og Facebook-rapporter skal styrke EUs kamp mot desinformasjon

Trapper opp innsatsen mot «en bølge av falsk og villedende informasjon, bløffer og konspirasjonsteorier».

Utenrikssjef Josep Borrell presenterte onsdag EUs skjerpede innsats for å bekjempe desinformasjon om koronaviruset.
Utenrikssjef Josep Borrell presenterte onsdag EUs skjerpede innsats for å bekjempe desinformasjon om koronaviruset. Foto: Kenzo Tribouillard / AP / NTB scanpix
10. juni 2020 - 13:05

EU styrker kampen mot desinformasjon om koronaviruset. Blant tiltakene er månedlige rapporter fra sosiale plattformer som Facebook og mer faktasjekk.

– Korona er ikke det eneste viruset som skaper problemer. Parallelt med pandemien har det spredd seg en «infodemi», en bølge av falsk og villedende informasjon, bløffer og konspirasjonsteorier, sier EUs utenrikssjef, Josep Borrell.

– Feilinformasjon kan koste liv. Vi har blant annet sett feilinformasjon om helsetiltak, som at man kan kurere covid-19 ved å drikke blekemiddel eller at det ikke hjelper å vaske hendene. Det har også ført til fysisk skadeverk mot 5G-master i enkelte land, forteller Borrell.

TikTok har i løpet av de siste to årene rukket å bli en av verdens mest populære apper.
Les også

TikTok går klar av kritisk søkelys i Norge: Ingen har vurdert sikkerheten

Målrettede kampanjer

Kommisjonen sier feilinformasjon spres både bevisst og ubevisst. De peker på utenlandske aktører – og nevner spesielt Kina og Russland – som kilde til målrettede kampanjer for å påvirke og dele feilaktige opplysninger i EU og ellers i verden. Slike kampanjer er et velkjent våpen, som brukes av både statlige og ikke-statlige aktører, sier utenrikssjefen.

– Noen ønsker å skade EU og undergrave demokratiet og myndighetene i EU og medlemslandene. Vi trenger en tydelig innsats for å gjøre borgerne oppmerksomme på dette, og vi trapper opp den innsatsen, sier han.

EU-kommisjonen og unionens utenrikstjeneste jobber sammen om strategisk kommunikasjon og bruker også åpent diplomati for å bekjempe feilinformasjon. Også de store sosiale mediene blir bedt om å bidra.

– Fakta er fakta

Facebook, Google og Twitter har skrevet under på at de skal rapportere månedlig om innsatsen for å fremme riktig innhold, bevisstgjøre brukerne og stanse desinformasjon. I tillegg oppfordres de til å styrke samarbeidet med lokale faktasjekkere.

TikTok er også på vei inn i folden, og det forhandles med WhatsApp, sier visepresident Vera Jourova i EU-kommisjonen.

– Vi vil også skjerpe arbeidet for å overvåke brudd på pressefriheten. Fakta er demokratiets drivstoff, dets råmateriale. Uten korrekt informasjon, er det vanskelig for folk å treffe riktige beslutninger, forklarer Borrell.

– Meninger er frie, men fakta er fakta.

Venter vaksinekamp

Kollega Jourova slutter seg til det og sier at desinformasjon, enten den har sitt opphav i EU eller utenfor, skader borgerne. Hun legger til at hun er redd strømmen av feilinformasjon vil fortsette.

– Den eneste kampen ser ut til å stå om vaksiner, sier Jourova og viser til vaksineskepsis i Tyskland.

Landet har en forholdsvis høy andel som nekter å vaksinere barna sine, 3 prosent av foreldrene. Ifølge det føderale senteret for helseutdanning er rundt 20 prosent av tyskerne skeptiske til vaksiner.

Tiktok hevder at selskapet stanser 95 prosent av falsk informasjon og konspirasjonsteorier før det blir publisert på plattformen.
Les også

Elleville konspirasjoner og monsterhistorier går sin seiersgang på Tiktok

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.