Fallende omsetning og overskudd for Intel

Intel-sjef Paul Otellini presenterte tall og prognoser som var like dårlig som markedet forventet.

Intel-sjef Paul Otellini presenterte tall og prognoser som var like dårlig som markedet forventet.

Forventningene til Intels tall for første kvartal var ikke så høye og det kom derfor ikke som en overraskelse at overskuddet falt og at selskapets egne prognoser for den nærmeste fremtiden ikke er de beste.

Omsetningen falt 5 prosent fra 9,43 milliarder dollar i fjor til 8,85 milliarder dollar i år. Overskuddet endte på 1,35 milliarder dollar, ned fra 2,18 milliarder i samme kvartal i fjor.

Endel av nedgangen skyldes at også Intel nå må kostnadsføre aksjeopsjoner i regnskapet. Det er en ny regnskapsregel som nylig ble innført i USA og som påvirker alle de amerikanske IT-aksjenes resultater.

Selskapet har fortsatt gode marginer på sine produkter, men opplever et fall. Gjennomsnittmarginen er nå på 55,1 prosent, en nedgang fra hva de selv trodde at ville ende på 59 prosent. For inneværende kvartal tror Intel at marginen vil falle ytterligere ned til 49 prosent.

Intel er den absolutte største prossesorleverandøren og dominerer PC- og servermarkedet. I det siste har de imidlertid slitt litt og AMD har fått seile opp som en sterk konkurrent.

Intels finansdirektør Andy Bryant sier til Wall Street Journal at selskapet har holdt sin markedsandel i forhold til AMD på antall enheter, men han innrømmer at at AMD har tatt en litt større andel av omsetningen. Han mener også at etterspørselen etter PCer har moderert seg de siste kvartalene.

Det er ikke alle analytikerne enige i.

- Jeg skulle ønske at de hadde vært litt mer realistiske, sier Apijt Walia, en analytiker hos RBC Capital til Wall Street Journal.

Han er skeptisk til om Intel vil klare å leve opp til sine egne prognoser og om de virkelig har klart å holde stand mot AMD.

Aksjekursen steg allikevel litt i etterhandelen etter at tallene og fremtidsprognosene var presentert. Markedet hadde tydeligvis ventet seg enda dårligere tall og prognoser.

Til toppen