Falsk "California"-virus plager Norge

En kjent "virusand" plager Norge. Noen har oversatt den opprinnelige "California/Wobbler"-meldingen til norsk og morer seg ved å spre den til kreti og pleti.

En kjent "virusand" plager Norge. Noen har oversatt den opprinnelige "California/Wobbler"-meldingen til norsk og morer seg ved å spre den til kreti og pleti.

Dette er teksten som digi.no har fått referert fra våre lesere:

"ADVARSEL FRA IT-AVDELINGEN Toshiba Norge ble rammet kl 09.00 i dag Ta alle forholdsregler Det er oppdaget et nytt virus. Dersom du far en e-mail med en fil som heter "California" tilkoblet : IKKE ÅPNE DEN. Den inneholder et virus som er mye verre en Mellisa-viruset. Det vil slette alle filer som ligger på harddisken din og kan ødelegge maskiner fra Pr. dags dato finnes det ikke noe antivirusprogram som kan oppdage og rette skaden. Eneste er a unngå a åpne filen. Send denne advarsel videre til andre du kjenner."

- Dette er en kjent virusand som er beskrevet på våre "hoax"-sider under benevnelsen "wobbler", sier Henrik Vaage i Symantec. - Henvisningen til Toshiba er tatt ut av luften.

Det typiske for denne anden er at det spres en hysterisk e-post-melding med henvisning til kjente selskaper som er rammet eller som har oppdaget et hittil ukjent virus med fabelaktig ødeleggende kraft. I USA er falske referanser til IBM og AOL brukt i markedsføringen, og formuleringene "verre enn Melissa" går igjen.

- Det er e-posten som er viruset. Det er den som får folk til å kaste bort tid og sløse med IT-ressurser, presiserer Vaage.

Rolf Rennemo i Trend Micro forteller at han også har fått flere henvendelser de siste dagene.

- Dette falske viruset er en gammel kjenning som nå ser ut til å ha kommet til våre breddegrader, sier Rennemo. Han viser til beskrivelsen på selskapets nettsted (se "hoaxes" under "Security Information") der folk oppfordres til å la være å videresende e-post som advarer mot "California" og "Wobbler".

- Det er helt typisk for denne typen falske alarmer at folk oppfordres til å yte en innsats ved å sende varselet videre til alle de kjenner, sier Rennemo.


Red. anm: Uttrykket "virusand" er utledet av "avisand", som er betegnelsen på en redaksjonell vandrehistorie i avisverdenen, a là geit med to hoder født i Halden.

Til toppen