Falsk nummervisning er butikk i USA

En ny tjeneste i USA tilbyr å forfalske nummervisningen hos dem du ringer til.

En ny tjeneste i USA tilbyr å forfalske nummervisningen hos dem du ringer til.

Tjenesten ble lansert onsdag av nystiftede Star38, og retter seg primært mot innkrevere som opplever at dem de ringer til ikke tar telefonen når de ser hvem som ringer. Star 38 krever registrering og skriftlig avtale om å avholde seg fra misbruk og ulovligheter.

Hos det amerikanske teletilsynet FCC får New York Times bekreftet at tjenesten ikke er ulovlig.

Teknologi for å utføre Star38-tjenesten, skal ha sirkulert blant hackere i lengre tid. Tjenesten la brukeren velge hvilket nummer som skal vises i nummervisningen hos samtalepartneren. Du tror det er mora di som ringer, og så viser det seg at det i stedet er pengeinnkreveren.

Ifølge Star38 støtter tjenesten seg på 65 linjer programkode som det tok 3000 dollar å utvikle.

Nettstedet til Star38 understreker at tjenesten utelukkende er rettet mot lovlig registrert pengeinnkreving, og hevder det er et stort problem at debitorer lar være å ta telefonen når de ser hvem som ringer. Det beskriver en forholdsvis omstendelig godkjenningsprosess for potensielle brukere. Godkjenningen kan ta opptil ti dager, fordi Star38 skal sjekke opplysninger mot ulike myndighetsinstanser.

Kostnadene er i underkant av tjue dollar per måned (140 norske kroner) og 0,07 til 0,10 dollar per ringeminutt. Star38 tar selv ingen sjanser på at du ikke skal betale: Abonnementet og et antall ringeminutter skal forhåndsbetales. Hvis omkostningene overstiger en forhåndsavtalt terskelverdi – før kontoen går i minus for Star38 – trekkes en ny forhåndsbetaling direkte fra din bedrifts konto.

I kontrakten med Star38 presiseres det at brukeren står ansvarlig for alle søksmål eller andre juridiske problemer som måtte oppstå i forbindelse med bruken av tjenesten.

Ifølge New York Times lover også Star38 å overgi til politiets etterforskere alle slags opplysninger knyttet til mistenktes bruk av tjenesten. Selskapet nekter også for enhver tanke om å gjøre tjenesten tilgjengelig for vanlige brukere.

Reglene til FCC dreier bare seg om operatørenes og deres kunders adgang til å bruke eller sperre for selve nummervisningen, og tar ikke høyde for tilleggstjenester som den Star38 står for. Den juridiske utfordringen til Star38 kommer fra annet hold, nærmere bestemt lover og regler som forbyr innkrevere å framstå overfor forbrukere som noe annet enn det de er. Star38 mener tjenesten ikke bryter denne regelen, siden innkreveren må identifisere seg straks kreditoren tar telefonen.

Personvernaktivister er delt i synet på muligheten for å forfalske nummervisning, blant annet fordi flere er prinsipielt motstandere av nummervisning.

    Les også:

Til toppen