Falsk virusalarm lurer videre

En gammel hoax er i omløp på ny. Får du en mail med beskjed om å slette filen "SULFNBK.EXE", er det bedre å slette mailen.

Folk har blitt lurt av denne tidligere, og Norman sendte varsel om Sulfnbk.exe i slutten av mai. Likevel fortsetter virusanden å spre seg.

digi.no har mottatt henvendelser fra lesere som lurer på om virusvarselet er ekte. En av leserne frykter at mange sletter den filen de blir bedt om å slette, og at de dermed får problemer med Windows-installasjonen sin.

Epost-meldingen lyder som følger:

"Subject: Fw: Fw: LES DENNE!!!!

Hei dette er en virusvarsel. Det er alvor også. Jeg har hatt den, men er kvitt den før den fikk gjøre noe skade. Dette er et skjult virus som aktiveres en eller annen gang, derfor blir det ikke gjenkjent av antivirus programmer. Det spres over email. Slik finner du det: Søk etter filer/mapper, skriv SULFNBK.EXE, søk i C. Hvis du har viruset, vil du se filen.

IKKE ÅPNE DEN, merk den og slett den, tøm papirkurven og du er kvitt viruset. Den dårlige nyheten er at du sannsynligvis allerede har sendt den videre til dine kontakter. Videresend denne mailen til alle dine kontakter. NB, hvis det aktiveres, sletter det filene i harddisken."

Dette er en såkalt hoax, det vil si et falsk varsel. Det bør ringe en bjelle når du ser setningen "send denne videre til alle du kjenner" i en mail. Det er et temmelig sikkert tegn på at du ikke bør sende den videre til alle du kjenner, men heller slette den. Pælme den i spøla.

Det spanske antivirus-selskapet Panda Software har til og med sendt ut et nytt varsel om det falske virusvarselet. I en pressemelding skriver selskapet at denne hoaxen i mai førte til en mengde telefonoppringninger fra bekymrede brukere.

Sulfnbk.exe er et Windows-program som brukes til å gjenopprette lange filnavn. Derfor bør ikke denne filen slettes.

Til toppen