Falske banker florerer på nett

Hver uke oppretter svindlere 57.000 nye webadresser.

Hver uke oppretter svindlere 57 000 nye falske nettadresser. De fleste av dem misbruker varemerker til populære banker og nettbutikker.
Hver uke oppretter svindlere 57 000 nye falske nettadresser. De fleste av dem misbruker varemerker til populære banker og nettbutikker. (Bilde: Panda Security)

Hver uke oppretter svindlere 57.000 nye webadresser.

Det spanske IT-sikkerhetsselskapet Panda Software har gjennomført en analyse av ondsinnede nettadresser verden over de siste tre månedene. Dette er nettadresser som inneholder ondsinnet kode, og som er opprettet for å spre virus, ormer og trojanere, og for å tappe tjenestebrukere for personlige opplysninger.

Disse falske nettadressene etterlikner gjerne legitime tjenesters adresser, og de posisjoneres og indekseres på ledende søketjenester med tanke på lure brukere til å klikke på dem i stedet for de faktiske tjenestene. I perioder kommer de svært høyt oppe på listen for søketreff.

Undersøkelsen til Panda avdekker at det hver uke legges ut 57 000 falske nettadresser. Disse nettadressene konsentrerer seg om 375 ulike og høyt profilerte varemerker, som misbrukes for å lokke til seg brukere. De fremste misbrukte varemerkene er eBay, Western Union, Visa, Amazon, Bank of America, Paypal og det amerikanske skattevesenet.

65 prosent av de 57 000 falske nettadressene som legges ut hver uke tilhører banker. Den neste mest populære kategorien for svindlere er nettbutikker og nettauksjoner.

Underholdning og spill kommer overraskende langt nede på svindlernes prioriteringsliste. Det mest misbrukte spillvaremerket er World of Warcraft.

Teknisk direktør Luis Corrons i PandaLabs sier at søketjenestene tar flere tiltak for å hindre falske nettadresser fra å skåre høyt på rankingalgoritmene, men at mengden nye, falske adresser er så overveldende at det er vanskelig å holde seg à jour. Han anbefaler at man venner seg til selv å taste inn nettadressen til banken, butikken, auksjonen eller betalingsformidleren man ønsker å bruke, framfor å overlate til en søketjeneste å foreslå en nettadresse.

Til toppen