Falske høyskolediplomer omsettes for milliarder

Hvert år omsettes det i USA, vesentlig over Internett, falske høyskole- og universitetsdiplomer til minst 200 millioner dollar - nærmere to milliarder kroner.

Tidligere rådgiver for FBI, John Bear, har opprettet nettstedet Degree.net der han informerer om tilstandene. Han utgir også boka Bears' Guide to Earning Degrees Nontraditionally, der han og datteren Mariah lister de falske utdanningsinstitusjonene de vet om.

I den nyeste utgaven av Bears' Guide, som kommer på blant annet Amazon.com i januar, er det oppført 481 falske utdanningsinstitusjoner, vesentlig i USA og Europa.

I en artikkel på Degree.net skriver Bear at det er mer enn 300 ikke-akkrediterte universiteter i USA.

- Mens noen få er ekte oppstarter eller onlinesatsinger, varierer det store flertallet fra det bare useriøse til utilslørte diplomkverner som selger folk den akademiske graden de ønsker til et sted mellom 3000 og 5000 dollar. Det er ikke uvanlig for en stor falsk institusjon å dele ut opptil 500 doktorgrader hver måned.

Bear mener at en falsk høyskole enkelt kan tjene mellom 10 og 20 millioner dollar i året, og at den samlede omsetningen må minst overstige 200 millioner dollar i året.

En av de mest beryktede diplomkvernene, ifølge Bear, er Columbia State University som begynte å avertere doktorgrader på 27 dager tidlig på 1980-tallet. I 1997 besto skolen vesentlig av et antall medarbeidere i en lagerbygning i San Clemente i California, der de brukte dagen på å ta imot henvendelser og fylle ut nye diplomer. En lokalavis i New Orleans, der "CSU" hadde sin postboks, avdekket at skolens bankkonto vokste med 16 millioner dollar fra januar 1997 til mars 1998. Da hadde FBI utstedt arrestordre på innehaveren, Ronald Pellar, som hadde kommet seg i sikkerhet i Mexico.

Masseutsendinger av e-post er en yndet metode for falske utdanningsinstitusjoner å rekruttere på. Bear skriver at dette gjelder spesielt University of San Moritz, University of Palmers Green og Harrington University, med tilhold i England, Belgia eller Holland. Pengene som sendes til disse "skolene" kanaliseres til en konto på Kypros.

De fleste falske utdanningsinstitusjoner pynter seg med web-adresser i edu-domenet. En slik som ikke lenger er tilgjengelig - og som nylig er avslørt av Bear - er Mellen University, med besøkadresse i Mount Vernon i den amerikanske delstaten Iowa. Adressen er noen leide kontorer som stort sett sto tomme, ifølge et leserbrev til Degree.net.

FBI-enheten som Bear arbeidet for er nå nedlagt. Han mener dette er en av grunnene til at falske utdanningsinstitusjoner blomstrer som aldri før. Lovene som regulerer høyere utdanning i USA, vedtas på delstatsnivå, og det er ikke vanskelig å avverge etterforskning i en delstat, ved å vise til at undervisningen egentlig drives fra en annen.

En annen grunn er at ellers pålitelige medier ukritisk lar falske utdanningsinstitusjoner annonsere regelmessig. Blant de verste synderne, ifølge Bear, er den amerikanske dagsavisa USA Today, og det ærverdige britiske tidsskriftet The Economist. USA Today kjører daglig opptil 15 annonser for falske skoler. Trass advarsler kjørte The Economist annonser for Columbia State University helt til FBI la den ned.

En tredje årsak er stor etterspørsel etter lettjente akademiske grader. Bear anslår at halvparten av kundene til de falske utdanningsinstitusjonene ikke er ofre, men selv folk som trenger falske papirer for å få bedre arbeid.

Til lokalavisa Fort Worth Star-Telegram sier professor Barry Lumsden at vanlige brukere har ingen kriterier å gå etter hvis de skal prøve å skille seriøse fra useriøse aktører. Lumsden underviser om diplomkverner ved University of North Texas. Han peker på at alle har web-adresser i edu-domenet, og at mange også skryter av sin akkreditering. Ofte er denne akkrediteringen fra oppdiktede godkjenningsinstanser med svært troverdige navn.

Til toppen