Falske medisiner baner vei for RFID

Teknologien og standardene er på plass og nå er RFID moden for oppgavene, ifølge Paul Chang i IBM.

Paul Chang er forretningsdirektør i IBM Sensor Network Solutions.
Paul Chang er forretningsdirektør i IBM Sensor Network Solutions.

Teknologien og standardene er på plass og nå er RFID moden for oppgavene, ifølge Paul Chang i IBM.

Næringslivet har snakket om RFID (radiofrekvent identifisering) i mange år, men det er først nå det virkelig skyter fart.

Forretningsdirektør Paul Chang i IBM Network Solutions takker legemiddelbransjen for at RFID nå har blitt en moden teknologi. Chang var en av foredragsholderne på årets RFID-konferanse på Telenor Expo.

Det anslås at 25 prosent av all medisin som brukes i utviklingsland er forfalskninger. I enkelte land kan hele 50 prosent av all medisin som brukes være forfalskninger.

I USA jobbes det også med å innføre elektronisk identitetsmerking av legemidler som skal gjøre forfalskning vanskeligere. Et av forslagene er å utstyre pakningene med RFID-brikke («Radiofrequency identification technology).

«Centre for Medicines in the Public Interest» i USA anslår at det i 2005 ble omsatt falske legemidler for 39 milliarder dollar og at det vil øke til 75 milliarder dollar i 2010.

Dette har tvunget fram nye og åpne standarder som kan snakke sammen med alle kommunikasjonseneter. Standarden EPC (Electronic Product Code) er et nummer laget for å identifisere hver enkelt forekomst eller produkt, for eksempel hver enkelt pose kaffe som blir produsert. Lesere vil skanne EPC-nummeret, og det gjør det mulig å rapportere kontinuerlig hvert enkelt produkts lokasjon og status til et informasjonssystem eller til eksterne databaser via Internett.

- Teknologien er blitt mer moden og de viktigste standardene er nå på plass, sier Chang til digi.no.

I Norge har IBM RFID-prosjekter med blant annet Bama, Ringnes og Telenor. Produktsjef Espen Braathe sier til digi.no at RFID har skutt fart de to siste årene og at dette vil bli blant de viktigste forretningsområder framvover.

- Jeg har jobbet med RFID i tre år, men det er først de siste 12 til 18 månedene at vi har fått gode nok løsninger som kan håndtere datafangst og fange opp all kommunikasjon i verdikjeden. Vi har store forventninger til dette forretningsområdet, sier han til digi.no.

Ifølge EU-kommisjonen vil RFID være den teknologien som skaper flest arbeidsplasser framover.

Til toppen