Fangeoppsyn med RFID-brikker

RFID-brikker skal holde styr på varer, men fengselsvesenet i Ohio har sett andre muligheter.

RFID-brikker skal holde styr på varer, men fengselsvesenet i Ohio har sett andre muligheter.

Den amerikanske staten Ohio vil bruke 415.000 dollar for å prøve ut en oppfølgingsmetode mot innsatte. Ved hjelp av RFID-teknologi (Radio Frequency Identification) skal myndighetene holde rede for de 44.000 innsatte i statsfengslene.

Det er avdelingen Ross Correctional Facility i Chillicothe, Ohio, som i første omgang vil være med i pilotprosjektet. Dersom alt går etter planen, skal teknologien prøves ut på 33 andre områder.

De innsatte vil bære en «armbåndsur»-sender som kan spore dem opp innenfor fengselsgrensene. Enheten kan også spore opp hvorvidt fangene har forsøkt å fjerne uret ved å sende ut en alarm til datasystemene ved fengselet.

Personalet vil også bære sendere festet til beltet for å bedre sikkerheten. Livvakter vil være i stand til å aktivere en alarm manuelt, men en varsling vil også bli sendt ut hvis senderen er fjernet med tvang eller en livvakt er blitt slått ned.

Alanco som leverer teknologien, hevder at systemet vil være i stand til å peke ut hvor personalet og fangene er til enhver tid.

Prosjektet er ikke den første utrullingen av RFID i fengselsvesenet. Statene California, Illinois og Michigan har allerede tatt i bruk teknologien, og toppsjefen i Alanco, Robert R. Kauffman, forventer at tre nye stater i nær framtid går inn for RFID-teknologien.

RFID-teknologien blir ikke bare brukt mot fanger. I Osaka i Japan brukes radiomerking for å sikre at barn ikke går seg vill. Radiomerker er også festet til studentenes klær og vesker.

Delta Air Lines har også offentliggjort at selskapet vil bruke RFID for å spore opp reisendes bagasje. Og hunder i Portugal blir nå sporet opp med radiomerking. Der RFID er mest brukt, er nok likevel i supermarked og i butikkjeder.

Til toppen