Fanger ikke opp hvem som mobil-overvåkes

Telenor og Netcom avviser at de benytter spionvaren Carrier IQ.

Det kontroversielle spionprogrammet fra Carrier IQ brukes ikke av Telenor eller Netcom. Carrier IQ er imidlertid installert på over 141 millioner telefoner, ifølge selskapets egne tall.
Det kontroversielle spionprogrammet fra Carrier IQ brukes ikke av Telenor eller Netcom. Carrier IQ er imidlertid installert på over 141 millioner telefoner, ifølge selskapets egne tall. Bilde: Marius Jørgenrud
1. des. 2011 - 12:50

Minst 141 millioner mobiltelefoner har forhåndsinstallert spionvare fra selskapet Carrier IQ.

Dette skal angivelig være et diagnoseverktøy, brukt av teleoperatører og mobilprodusenter, som favner et bredt utvalg av operativsystemer og modeller.

Programvaren kan overvåke tastetrykk, tekstmeldinger, stedsangivelse og surfevaner – også i tilfeller ved nettbruk over WiFi eller krypterte forbindelser, ifølge sikkerhetsforskeren Trevor Eckhart.

Carrier IQ har selv nektet for at produktet deres, installert dypt i ulike operativsystemer, kan logge tastetrykk, men dette har Eckhart motbevist.

Norske teleoperatører som digi.no har kontaktet sier at de ikke benytter seg av verken Carrier IQs produkter, eller lignende spionvare fra andre leverandører.

- Nei, dette kjenner vi rett og slett ikke til. Det er absolutt ikke noe Netcom driver med, sier kommunikasjonssjef i Netcom, Øyvind Vederhus.

- Vi i Telenor Norge benytter ikke Carrier IQ. Det har heller aldri vært et tema i dialogen med de ulike telefonleverandørene. Carrier IQ har definitivt ikke vært med i terminalspesifikasjonene, sier informasjonssjef Anders Krokan.

Det betyr imidlertid ikke at norske kunder er uberørt. De kan ha kjøpt en mobil i utlandet, eller fra en mobilprodusent som likevel har forhåndsinstallert Carrier IQ-programvaren.

- Vi kan ikke garantere at telefoner i vårt nett ikke inneholder Carrier IQ-software. Det jeg kan garantere er at vi ikke har installert det, ei heller har gitt aksept for at det skal gjøres, sier Krokan.

digi.no jobber med en egen sak om hvordan du kan sjekke din mobil.

Fanges ikke opp

Verken Telenor eller Netcom kan i sine respektive mobilnett «se» om kundene har mobiltelefoner som overvåkes med nevnte spionvare.

- Vi som mobiloperatør kan ikke se om en kunde har en mobil der Carrier IQ benyttes, sier Krokan.

Følger norsk lovverk

Ifølge Netcom lagrer de ikke flere brukerdata enn det som kreves for å fakturere kundene og drive feilretting i nettverket, i tråd med personvernlov og etter konsesjon fra Datatilsynet.

Vederhus sier at Netcom heller ikke er kjent med at telekombransjen for øvrig, eller mobilprodusenter utstyrer telefoner med skjult programvare for å kunne drive slik overvåkning.

Skjønner at folk reagerer

- Din personlige informasjon og beskyttelse av dine sensitive opplysninger er noe av det vi setter høyest. Det har vi også pekt på i forhold til datalagringsdirektivet som vi har vært skeptiske til. Når noe slikt (Carrier IQ-skandalen, journ. anm.) kommer for dage, så er det klart at vi forstår at folk reagerer, sier Netcoms informasjonssjef til digi.no.

- Kan det være et legitimt behov for slike produkter som vi snakker om her?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

- Det er ikke mobiloperatørens rolle å overvåke noe som helst. Det eneste vi trenger er noe informasjon for å sørge for fakturering og sikre oppetid og kvalitet, sier Øyvind Vederhus.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.