RESULTATERFINANS

Fant børsinfo på «hemmelig» URL

Slik kunne Bloomberg avsløre finanstall før alle andre.

20. des. 2010 - 10:47

Børsnoterte selskaper er underlagt strenge regler for offentliggjøring av sensitive finansdata. Når kvartalspresentasjonene legges frem går det samtidig ut en børsmelding, slik at alle skal få lik tilgang til tallene.

Finans- og nyhetstjenesten Bloomberg har likevel klart å få tak i regnskapstall fra flere selskaper og publisert dem før planlagt offentliggjøring.

Det har gitt abonnentene deres, som betaler 1.700 dollar i måneden for tilgang, et fortrinn, ved at de kan reagere raskere på gode eller dårlige finansnyheter enn resten av markedet.

De siste regnskapstallene til Disney-konsernet, samt lagringsgiganten NetApp ble først spredt gjennom Bloomberg, mellom en halvtime og time før selskapene selv publiserte dem.

Men det var ikke utro tjenere som lekket dataene.

Bloomberg har ganske enkelt gjettet seg frem til nettadressen som kvartalpresentasjonene ville få, ifølge Business Insider.

Presentasjonene hadde forutsigbare nettadresser av typen «/earnings/Q22010release».

Fordi selskapene lastet opp filene i god tid skal det har vært en smal sak å endre URL-en, og dermed finne tallene før alle andre.

I en redegjørelse om saken sier Ali O'Rourke, en av sjefene ved New York-børsen (NYSE Euronext), at Bloomberg har IT-løsninger som overvåker lignende data fra nettsidene til selskaper verden over.

- Hva sier finanstilsynet om dette? De vil nok mene at dette er god undersøkende journalistikk fra Bloombergs side, og at de børsnoterte selskapene bør skamme seg for å ikke ha beskyttet informasjonen bedre, mener hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.