Fant keyloggere i flere auditorium

Alle studenter og ansatte ved NHH må bytte passord.

Fant keyloggere i flere auditorium
Tastaturloggere forkledt som minnepinner ble denne uken oppdaget ved flere auditorium på Norges Handelshøyskole i Bergen. Bilde: Hallvard Lyssand, NHH

Ulovlig overvåkningsutstyr ble oppdaget på pc-er i to forelesningssaler ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen onsdag denne uken. Det melder Bergens Tidende.

Det skal dreie seg om fysiske keyloggere med USB-grensesnitt som ligner på en minnepinne. Slike kan typisk registrere alt brukeren skriver på tastaturet.

Politianmelder forholdet

Funnet ble gjort under en rutinekontroll. Ansatte sjekker utstyret jevnlig.

– Vi ser svært alvorlig på saken og har politianmeldt forholdet, sier NHHs kommunikasjonssjef Kristin Risvand Mo til internavisen Paraplyen.

Ifølge Mo kan det ulovlige sporingsutstyret bli brukt til å finne fram til sensitive opplysninger, inkludert eksamensoppgaver.

Fordi dette er en politisak ønsker ikke Mo å gå ut med bilde av utstyret, men overfor digi.no beskriver hun det som fremstår som en minnepinne - muligens en overgang, med USB-grensesnitt.

Hun bekrefter at det er første gang NHH har avdekket denne typen sporingsutstyr.

Mo er kjent med en annen sak som muligens ligner, fra Høgskolen i Sør-Trøndelag. Der ble en student dømt for datainnbrudd og tilsto utplassering av keyloggere på pc-er brukt av faglærere ved høgskolens administrasjon. Dette skrev Universitetsavisa om i sommer.

Må bytte passord

Alle ansatte og studenter blir bedt om å bytte passord.

– Vi er ikke kjent med at sensitiv informasjon er kommet på avveie, men kan ikke utelukke dette. Derfor er det veldig viktig at alle ansatte og studenter skifter passord umiddelbart, sier Mo.

Hvem som har plassert spionpinnene i pc-ene ved to auditorier er ikke kjent.

IT-avdelingen ved NHH har jobbet på spreng for å sjekke resten av utstyret på høyskolen og begrense skaden, skriver NTB.

Det er iverksatt tiltak for å styrke IT-sikkerheten. Høyskolen vurderer også om det er nødvendig å endre rutinene for bygg og utstyr. Ifølge kommunikasjonssjefen er forelesningssalene ulåste på dagtid.