Fant stjålet bil med posisjonering

Med mobil posisjonering kunne AutoZeek og politiet jakte på og stoppe en stjålet lastebil.

Med mobil posisjonering kunne AutoZeek og politiet jakte på og stoppe en stjålet lastebil.

Autozeek (ZeekIt) har utviklet et system som kombinerer kartdatabaser med eksisterende teknologi for posisjonering av mobiltelefoner. Det gjør det mulig å anslå posisjonen med nok nøyaktighet til at systemet kan inngå i en rekke sikkerhetsprodukter.

– Vi merker mindre skepsis for «storebror ser deg» blant folk, ved at stadig flere ser behovet for å ha utstyr som kan posisjonere både mennesker og utstyr, sier administrerende direktør Stian Petterson i ZeekIt.

Selskapet tilbyr såkalt trygghetsmobil med alarmknapp for barn, tenåringer, demente, epileptikere og personer med diabetes eller andre kroniske lidelser.

I tillegg tilbyr ZeekIt posisjoneringsutstyr for flåtestyring av lastebiler. Selskapet er også i forhandlinger med flytransportselskaper.

Senest sist søndag klarte Zeekit og politiet å spore opp en stjålet lastebil ved hjelp av GPS/GSM modul.

Lastebilen var blitt robbet. Selskapet startet søket rundt klokken 10 på formiddagen, men fikk ikke umiddelbar kontakt fordi bilen var blitt stående inne på et verksted. Men straks den kom i bevegelse, strømmet signalene inn og bilen lot seg spore.

Systemet varslet at bilen var på vei nordover på E6. Fem biler fra ZeekIt ble dirigert i retning bilen, og politiet ble holdt løpende orientert.

Sjåføren ble pågrepet og satt i varetekt søndag kveld. Polititjenestemenn på stedet kunne opplyse at den pågrepne, var på vei til Bjørkelangen for sandblåsing og omlakkering av bilen.

Samtlige låssylindere var skiftet ut. Chassisnummerplate var erstattet og vognkort som stemte med denne befant seg i bilen.

Originale skilter var byttet ut med stjålne prøveskilter og spoiler var montert på hyttetaket av bilen.

– Det er åpenbart at dette er en profesjonell geskjeft for mange, men jeg er glad vi klarte å redde lastebilen som har en verdi av 1,5 millioner kroner, sier Petterson til digi.no.

Selskapet merker stor interesse blant spesielt håndverkere med verdifullt verktøy, men også fra privatpersoner.

Petterson mener Datatilsynet er mindre skeptisk i dag til overvåkingsutstyr ettersom det er mulig å skru på og av posisjoneringen og også tidsinnstille overvåkingen til bestemte perioder, for eksempel i arbeidstiden.

Til toppen