Fant ukjent Warhol-skatt på Amiga-disketter

Pop-kunstneren jobbet med Amiga på 1980-tallet.

Fant ukjent Warhol-skatt på Amiga-disketter
Andy Warhol ble kjent for sin kunst inspirert av alminnelige gjenstander, som supperbokser fra Campbell's. Bilde: REX/Jeff Blackler/All Over Press

Hittil ukjente verker av popkunstens Andy Warhol er funnet på gamle Amiga-disketter. Det melder det amerikanske museet som bærer kunstnerens navn, The Andy Warhol Museum.

Piksel-arbeidene stammer fra kunstnerens eksperimentering på Amiga-plattformen. Dette kom i stand etter en kommersiell avtale med Commodore, som på midten av 1980-tallet ønsket å skryte av plattformens fortreffelige grafikk-muligheter.

I en pressemelding (pdf) fremgår det at medlemmer av dataklubben ved Carnegie Mellon University har bistått med å grave i gamle 3,5" disketter.

Det hevdes at prosessen med å gjenskape filene har vært en komplisert affære, ukjent av hvilket grunn. Kanskje de gamle floppy-diskettene ikke har tålt tidens tann?

Flere av bildene laget på en Commodore Amiga 1000 i perioden 1985-86 er frigitt til pressebruk for omtale av nyoppdagelsen, inkludert ett av datamaskinen og tilhørende programvare.

Bilde: ©The Andy Warhol Foundation for the Visuals Arts, Inc., courtesy of The Andy Warhol Museum
Den berømte suppeboksen, og altså Warhols første eksperimentering med musbruk på en Amiga.
Den berømte suppeboksen, og altså Warhols første eksperimentering med musbruk på en Amiga. Bilde: ©The Andy Warhol Foundation for the Visuals Arts, Inc., courtesy of The Andy Warhol Museum
Venus, i dag kanskje mest kjent fra Adobes Illustrator. Warhol sin utgave har fått et tredje øye.
Venus, i dag kanskje mest kjent fra Adobes Illustrator. Warhol sin utgave har fått et tredje øye. Bilde: ©The Andy Warhol Foundation for the Visuals Arts, Inc., courtesy of The Andy Warhol Museum
Commodore Amiga-utstyret Andy Warhol brukte. Fra bildet kan vi se at han både hadde digitale tegnebrett, et kamera (brukt som skanner?) og diverse programvare, inkludert klassikeren Deluxe Paint.
Commodore Amiga-utstyret Andy Warhol brukte. Fra bildet kan vi se at han både hadde digitale tegnebrett, et kamera (brukt som skanner?) og diverse programvare, inkludert klassikeren Deluxe Paint. Bilde: courtesy of The Andy Warhol Museum

Andy Warhol fant opp silketrykk og ble frontmann for popart-bevegelen på 1960-tallet. I ettertid regnes han som en av de mest betydningsfulle kunstnerne fra forrige årshundre.

Han døde brått i New York i februar 1987. Commodore gikk konkurs i 1994, men etterlot et stort miljø av kreative sjeler, som i flere år tviholdt på Amiga-plattformen.

Les mer om: