- Fantastisk at iPad får 4G

Dette viser at timingen vår var god, sier Telenor.

En Apple-ansatt viser fram nye iPad som ble presentert i San Francisco onsdag denne uken.
En Apple-ansatt viser fram nye iPad som ble presentert i San Francisco onsdag denne uken. (Bilde: Scanpix/Reuters/Robert Galbraith)

Dette viser at timingen vår var god, sier Telenor.

Telenor har tidligere sagt at deres nye mobilnett skal få støtte for LTE/4G i løpet av første halvår 2012.

Men under et pressemøte i går ble tidshorisonten plutselig mye vagere. Nå heter det at Telenor kommer med kjappere mobilnett i løpet av året.

Det var teknologidirektør Frode Støldal i Telenor Norge som onsdag valgte å formulere seg slik, på spørsmål fra digi.no.

Det rare er at Apple samme dag avduket ny iPad med LTE-støtte, som lanseres i Norge den 23. mars.

Telenor lanserer LTE «i løpet av året» sier teknologidirektør Frode Støldal.
Telenor lanserer LTE «i løpet av året» sier teknologidirektør Frode Støldal. Bilde: Marius Jørgenrud

- 4G-tjeneste for iPad er tilgjengelig fra Netcom og Telenor, oppgir Apple på sine nettsider.

Netcom har som kjent allerede lansert 4G i landets største byer, og enkelte andre plasser i landet. Dekningen utvides stadig. Apple mener å vite at også Telenor er på banen, og allerede ifølge nevnte formulering.

- At nye iPad har fått LTE-støtte er fantastisk bra. Apple må selv bekrefte når de kan levere iPad som støtter LTE i Norge, men uansett viser dette at LTE-enhetene begynner å komme. Det viser at de store investeringene vi gjør med 4G og timingen vi har på vår lansering er riktig, sier Telenors informasjonssjef Anders Krokan til digi.no.

- Operatørene vil levere prisplan til iPad, og for oss er det jo meget passende at Apple kommer med LTE, all den tid vi jobber mot lansering av LTE i Norge.

Samtidig nekter Krokan for at Telenor kommer med 4G-støtten sin nå.

- Vi kommer ikke til å lansere LTE nå i løpet av få dager i forbindelse med iPad-lanseringen. Telenor lanserer 4G i løpet av året. Vi må komme tilbake med tidspunktet, sier han.

Hos Netcom er de også begeistret for at det endelig kommer håndholdte produkter som er tilpasset LTE-nettet deres. Fram til nå har kundene bare vært tilgodesett med mobilt bredbåndsadapter til pc.

- iPad er det første produktet med LTE-støtte som det har blitt kommunisert skal komme til Norge. Samsung har også et LTE-brett som er lansert i Sverige, og som vil komme hit snart. Vi har det inne til testing nå, sier kommunikasjonsdirektør i Netcom Øyvind Vederhus til digi.no.

Apples spesifikasjoner oppgir at iPad kjører LTE over 700 og 2100 MHz, altså et annerledes frekvensbånd enn i norske LTE-nettverk.

Det virker uklart hvordan iPad blir tilpasset norske forhold, men antakelig dreier det seg om programvareoppdatering som gir støtte også for 1800 og 2600 MHz-båndet, og eventuelt senere til (den «digitale dividenden») 800-båndet.

    Les også:

Til toppen