Får 36 millioner satellitt-dollar i året fra Pentagon

Det amerikanske forsvarsdepartementet og landets forsvarsledelse går med på å betale "nye" Iridium 36 millioner dollar i året for ubegrenset bruk av satellittselskapets nettverk.

Iridium Satellite er det eneste verdensdekkende selskapet som kan tilby krypterte, trådløse kommunikasjonstjenester, noe som gjør at forsvarsdepartementets ansatte kan diskutere fortrolig informasjon med hverandre fra hvor som helst i verden uten å frykte avlytting, opplyser kilder i Pentagon til Wall Street Journal.

Avtalen inngås med selskapet som trolig ender som kjøper av konkursboet etter Iridium, Iridium Satellite, i første omgang for ett år med opsjon på å forlenge avtalen med ytterligere tolv måneder til samme vilkår. Forsvarsdepartementet hadde også en avtale med det nå nedlagte Iridium.

Kontrakten er et kjærkomment tilskudd til Iridium Satellite som med dette får en flying start når selskapet nå skal relansere Iridium-tjenestene. Selskapet opplyser nå at det behøver 40.000 nye privatkunder som er villige til å betale 7 kroner per minutt for teletjenesten for at virksomheten skal gå i break even. Uten Pentagon-avtalen som alene representerer minst 15.000 brukere, måtte Iridium ha skaffet seg 60.000 nye kunder for å gå i null, opplyses det i et Pentagon-dokument Wall Street Journal hevder å ha fått tilgang til.

Iridium Satellite ledes av tidligere PanAm-president Dan Colussy og ex-Iridiumsjef, Edward Staiano. Selskapet kjøpte forrige måned restene av Iridium for 25 millioner dollar. Iridium søkte og fikk konkursbeskyttelse i august i fjor, etter at det opprinnelige 6 milliarder dollarprosjektet i Motorolas regi ikke lyktes med sine planer om å skape lønnsom butikk ut av satellittelefonisystemet.

Nå kan butikken holdes flytende i noen år til, før de 77 satellittene om en fire-fem års tid vil gå tom for drivstoff og deretter falle mot jorden og brenne opp i atmosfæren. For foreløpig har ikke det nye selskapet midler til å bygge og skyte ut nye satellitter (se relaterte saker nedenfor for mer informasjon).

Til toppen