Får 90 millioner til web-forskning

Finanskaksen Li Ka-shing blar opp ti millioner dollar - vel 90 millioner norske kroner - for å sette ny fart i Kinas forskning på Internett. Den sjenerøse gaven er gitt til Qinghua-universitetet og skal gå til et nytt forskningssenter som skal arbeide med morgendagens Internett-teknologi.

Målet med forskningsprosjektet, som er døpt "Internett 2", er å utvikle nettverksløsninger som er 1000 ganger raskere enn dagens datanett, samtidig som systemene skal være mer stabile og sikrere enn de løsningene vi har i dag, skriver kinesiske Xinhua.

Prosjektet støttes også av det kinesiske utdanningsdepartementet, som selv bidrar med fem millioner dollar, omlag 45 millioner norske kroner.

Ifølge BBC News Online er det nå over 170 universiteter rundt om i verden som utfører "Internett 2-relatert" forskning.

- Asiatiske land ligger på etterskudd i forskningen på første generasjons Internett, men dersom vi setter inn ressursene på å utvikle ny Internett 2-teknologi kan vi redusere vestens forsprang, sier Li Ka-shing til Xinhua.

Det har vært - og er - en eksplosiv vekst i Internett-bruken i Kina. Ifølge BBC News Online dobler antallet brukere seg hver sjette måned, og i juni var antallet registrerte nettbrukere i Kina 15 millioner.

Til toppen