TELEKOM

Får fiber med 12 km sjøkabel

Drømmen går i oppfyllelse for næringslivet i Måløy.

12 km sjøkabel: Oversiktskart over bedriftsmiljøet i Vågsøy som blir tilknyttet det nye fibernettet.
12 km sjøkabel: Oversiktskart over bedriftsmiljøet i Vågsøy som blir tilknyttet det nye fibernettet.
23. feb. 2011 - 10:24

Næringslivet i Måløy i Sogn og Fjordane har gått sammen om et flunkende nytt fibernett. Gjennom et spleiselag blir det nå høyhastighets bredbånd også i kystbyen helt ytterst i Nordfjord.

- Dette har vært et møysommelig arbeid siden høsten 2008. Initiativet kom fra en del av bedriftene som har slitt med et dyrt og dårlig bredbåndstilbud. Vi måtte ta grep selv og bygge eget nett, sier daglig leder Alfred Bjørlo i Måløy Vekst til digi.no.

Det nye fibernettet skal stå klart i mai, og vil blant annet bestå av 12.000 meter sjøkabel. Ved åpningen vil rundt 30 bedrifter være tilknyttet fra 15 ulike punkter.

Samlet koster prosjektet rundt fire millioner kroner, hvorav rundt halvparten dekkes av offentlige tilskuddsmidler og samarbeid med Vågsøy kommune, fylkeskommunen og kommunaldepartementet.

Næringslivet blar opp resten. Kystbyen Måløy har et stort innslag av maritime teknologibedrifter, IT-selskaper og andre med behov for raske internettlinjer.

- Et sterkt og oppegående lokalt IT-miljø har vært en viktig driver for å få til dette, sier Bjørlo, og nevner driftsselskapet Localhost som jobber med Lefdal gruve-prosjektet og Videonor som jobber med avansert videoteknologi.

Å ha denne typen teknologibedrifter har vært både viktig med tanke på lokal kompetanse og for å vise hvilke muligheter som ligger i det å ha fibertilknytning, påpeker han.

- Vi hadde bare et selskap som leverte fiber inn til kommunen. Dermed var det ikke konkurranse på stamnettet, noe som begrenset mulighetene våre. Det spesielle grepet er at alle kommunene i regionen har gått sammen om å bygge sitt eget stamfibernett, fra Stryn via Eid til Vågsøy ytterst i Nordfjord.

Prosjektet vil i neste omgang kunne gi fibertilknytning også til husstander i Måløy.

- Blant annet graver vi fibernett i Måløy sentrum, som andre kan koble seg til. Vi håper på sikt at det kan gjøre det enklere å knytte seg til også for innbyggere. Men det er mest aktuelt gjennom samarbeid med kommersielle teleselskap, sier Alfred Bjørlo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.