Får ikke gratis oppgradering

Til gjengjeld gis Enterprise-kundene bedre kontroll over Windows 10.

Får ikke gratis oppgradering
Testversjoner av Windows 10 bør komme raskere fremover, sier Microsoft. Bilde: Microsoft

Blant de mest oppsiktsvekkende nyhetene ved Microsofts kommende operativsystem, Windows 10, er at brukerne av Windows 7 og nyere vil kunne oppgradere til Windows 10 uten å måtte betale for det, så lenge dette gjøres innen et år etter lanseringen. Windows 10 skal deretter oppgraderes kontinuerlig via Windows Update, som en tjeneste.

Men dette gjelder ikke for alle. I et blogginnlegg skriver Microsofts Jim Alkove at Windows 7 Enterprise og Windows 8/8.1 Enterprise ikke er inkludert i betingelsene for gratis Windows 10-oppgraderingen som ble kunngjort tidligere denne måneden.

For mange store bedrifter vil et slikt tidspress uansett være uaktuelt. Aktive Software Assurance-kunder dessuten ha rett til å oppgradere til Windows 10 uavhengig av den nye gratisordningen. Inkludert i dette er muligheten til å oppgradere i ro og mak, gjennom sine eksisterende administrasjonsverktøy.

Som tidligere nevnt vil Windows 10 jevnlig bli oppdatert med nye eller forbedret funksjonalitet gjennom Windows Update. Men mange bedrifter ønsker ikke dette, i alle fall ikke i oppgavekritiske miljøer hvor stabilitet er mye viktigere enn nye muligheter.

Derfor har også tidligere har blitt nevnt at bedrifter vil få mulighet til å velge å motta sikkerhetsrelaterte oppdateringer, men ikke funksjonalitetsoppdateringer. I blogginnlegger skriver Alkove også mer i detalj om dette.

«Long Term»

Det dreier seg faktisk om to ulike tilnærminger for storkundene. Den ene kalles for «Long Term Servicing branches», som ifølge Alkove er beregnet for oppgavekritiske systemer ved for eksempel akuttmottak, trafikkovervåkning, handelssystemer og andre omgivelser hvor det er behov for at systemene forblir uendret over lange perioder. Microsoft vil faste tidsintervaller tilby Long Term Servicing-utgaver av Windows 10. Hver nye utgave vil inkludere ny funksjonalitet, men så lenge man benytter den samme utgaven, vil ikke funksjonaliteten endres under hele supportperioden på ti år. Sikkerhetsfikser og andre rettelser vil derimot bli tilbudt via Windows Server Update Services og kan rulles ut enten automatisk ved hjelp av Windows Update eller mer kontroller gjennom virksomhetens administrasjonsverktøy.

Ifølge Alkove har mange av kundene som har behov for slike langsiktige utgaver, samtidig brukere av enheter som ikke er oppgavekritiske, og som det ikke er ønskelig at skal administreres som om de er det. Samtidig ønsker bedriftene å holde enhetene oppdatert med noe større forsiktighet enn det som vil være tilfellet i forbrukermarkedet.

Utsatt

Dette gjøres mulig ved hjelp av tilnærmingen som kalles for «Current branch for Business».

– Ved inkludere enheter i Current branch for Business, vil bedrifter kunne motta funksjonsoppdateringer etter at deres kvalitet og applikasjonskompatibilitet har blitt vurdert i forbrukermarkedet, samtidig som at de jevnlig mottar sikkerhetsoppdateringer, skriver Alkove.

IT-avdelingene vil få mulighet til å teste oppdateringene i sine egne omgivelser så snart de er tilgjengelig for forbrukerne. Dersom brukere er innrullert i Windows Insider Program vil IT-avdelingene i noen tilfeller også få tilgang til oppdateringene på et tidligere tidspunkt enn de fleste andre.

    Les også: