Får ikke lage skikkelig nettleser til Windows RT

Mozilla og Google bekymret over potensielt IE-monopol.

Får ikke lage skikkelig nettleser til Windows RT
Mozilla kan lage en Metro-versjon av Firefox med full funksjonalitet til Windows 8, men ikke til Windows RT. Bilde:

Det har lenge vært kjent at det i Microsofts kommende Windows-versjon for ARM-baserte enheter, Windows RT, ikke vil være mulig for brukere å installere egne applikasjoner for kjøring i desktop-modus. Alle brukerinstallerte applikasjoner må være Metro-baserte.

Dette er uheldig, mener Mozillas juridiske sjef, Harvey Anderson. Årsaken til dette er at det ikke skal være mulig å tilby en hel del moderne nettleserfunksjonalitet – inkludert flere bakgrunnprosesser, JIT-kompilering – innenfor de rammene som er satt av Metro og WinRT-rammeverket.

– I praksis betyr dette at bare Internet Explorer vil være i stand til å utføre mange av de avanserte databehandlijngsfunksjonene som er vesentlige for nettlesere med hensyn til hastighet, stabilitet og sikkerhet, noe brukerne etter hvert har vent seg til. Gikk at IE kan kjøre i Windows på ARM, er det ingen teknisk årsak til å bestemme at andre nettlesere ikke kan gjøre det samme, skriver Anderson i et blogginnlegg. Han oppfordrer Microsoft om å følge sine egne prinsipper for Windows om å gi brukerne og pc-leverandørene valgmuligheter, utviklerne anledning og kundene interoperabilitet.

Dersom andre nettlesere ikke får tilgang til å kjøre i desktop-modus i Windows RT, vil dette kunne være konkurransehemmende. Det gjenstår selvfølgelig å se om Windows RT blir en plattform av betydning.

Til CNET News sier Anderson at Mozilla foreløpig ikke vurderer å gå til retten på grunn av dette.

– Først ønsker jeg virkelig å se om Microsoft har til hensikt å i denne retningen. Det kan være at de kommer med en senere utgivelse som tillater tredjepartsnettlesere, sier han og anser rettslig forfølgelse som en siste utvei.

– Noen ganger trenger de litt press.

Ifølge CNET News skal David Heiner, en ledende jurist i Microsoft, ha fortalt Mozilla at det er to årsaker til at andre nettlesere ikke tillates i desktopmodus i Windows RT.

  • ARM-prosessorer har andre krav til sikkerhet og effektstyring, og Microsoft er den eneste som kan håndtere disse behovene.
  • Windows RT er ikke Windows lenger.

– Jeg var ikke klar over at Microsoft er den eksklusive og eneste innehaveren av teknologi som er i stand til å fungere i ARM-miljøet. Det er en annen arkitektur, men dette er ikke første gang vi har er operativsystem som fungerer på en annen arkitektur, sier Anderson.

Om uttalelsen om at Windows RT ikke lenger er Windows, sier han at Windows RT tilbyr den samme brukeropplevelsen, oprogrammeringsgrensesnittene og Windows Update-systemet.

– Tanken om at dette ikke er Windows, har ingen mening, sier han.

Microsoft har ikke villet kommentere saken til verken CNET eller Wall Street Journal.

Heller ikke Apple tillater andre nettlesere i iOS enn selskapet egen Mobile Safari. De tilbudene som finnes, bygger på Apples nettleser og leveres uten egen «motor».

Overfor Wall Street Journal erkjenner Anderson at Microsoft policy er den samme som Apples. Men han mener at Microsofts tidligere antitrust-strider gjør situasjonen til en annen.

– De har en arv. Det er annerledes enn det Apple har befatning med, mener han.

Mozilla får støtte fra Google, som deler stiftelsens bekymring i denne saken.

Oppdatering: Avsnittet om at Google deler Mozillas bekymring, er lagt til..

    Les også:

;