JUSS OG SAMFUNN

Får kanskje hjelp mot Apple fra EU

Forbrukerombudet presser Apple til å åpne iTunes på flere fronter. Nå vil kanskje EU være med.

24. mai 2007 - 11:39

Etter flere runder i vinter har det blitt stille om kampen for å få Apple iTunes til å åpne seg opp. Det var det norske forbrukerombudet som utløste kampen mot iTunes der også Finland, England og Frankrike deltar.

Stridens kjerne er måten Apple binder sine brukere: Musikk kjøpt på iTunes kan bare spilles av på en Apple iPod. I tillegg har Apple i kontrakt kundene må godta gitt seg selv lov til endre betingelsene på musikkfiler etter de kjøpt.

 
 

- Forbrukernes reaksjonen har ikke vært så store, men de kommer nå som mange skal flytte musikken over til sine mobiler og oppdager at det ikke er mulig, sier Bjørn Erik Thon, leder for Forbrukerombudet til digi.no.

digi.no tok kontakt med Thon for å høre om han har lagt iTunes-saken til side, men det er lagt fra tilfelle. Thon forteller at fortsatt forhandler med Apple, men øker også presset.

- Vi har satt en tidsfrist til september. Hvis det da ikke har skjedd noe, vil vi trolig gå til markedsrådet som er vår domstol. Markedsrådet kan ikke stenge iTunes i Norge, men kan ilegge for eksempel dagsbøter, forteller Thon.

Han røper også at han kan være i ferd med å få økt presset mot Apple signifikant. For i neste uke er han invitert til Brüssel av Meglena Kuneva, EU-kommisær for forbruker-spørsmål. Hun vil ha informasjon om arbeidet - åpenbart fordi man vurderer å plukke opp saken.

Thon forteller også at han skal i nytt møte med Apple før sommeren.

Er det ikke en fare for at Apple bare forsøker å dra ut tiden, spør digi.no? Men det benekter Thon og sier at Apple er i forhandlingsmodus, noe han mener blant annet skyldes at også Frankrike og England har tatt opp saken.

- Jeg har dog forståelse for at musikkbransjen er konservativ og at å fjerne kopibeskyttelsen vil ta tid, forteller Thon.

Han medgir dog at Apples påstander om at det er musikkbransjen som må åpne opp, ikke nødvendigvis er helt sanne. Apple har også andre muligheter.

Hvis Apple ville, kunne de ha lisensiert ut sin DRM-løsning, påpeker Thon.

I tillegg kunne Apple også tatt et annet enkelt grep: Apple kan når som helst starte salg av musikken i iTunes også i Microsofts WMA-format, det andre konkurrerende kopibeskyttelsesformatet. For i motsetning til Apple, deler Microsoft ut sin løsning til alle som vil bruke den.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.