Får penger og hjelp i USA, ikke i Norge

Det norske Internett-selskapet Softcom klarte ikke å skaffe seg penger i Norge, men nå er verdens mest kjente ventureselskap, Kleiner, Perkins, Caufield & Byers, i ferd med å si ja.

Det norske Internett-selskapet Softcom klarte ikke å skaffe seg penger i Norge, men nå er verdens mest kjente ventureselskap, Kleiner, Perkins, Caufield & Byers, i ferd med å si ja.

Som et av de helt få nordiske selskaper har det vesle programvareselskapet Norsoft blitt tatt inn i varmen i det svært eksklusive venture-miljøet i Silicon Valley.

Softcom begynte allerede i 1995 å arbeide med programvare for bestillingssystemer og datakommunikasjon. Siden har markedet for Internett-handel eksplodert og Softcom sitter nå svært godt posisjonert.

Selskapet, som nå bytter navn til Emanio, har vært etablert i USA i flere år og holder på å flytte hovedkvarteret dit, noe som ikke skjedde helt frivillig.

- Vi brukte 3-4 måneder på å forsøke å hente inn penger fra investorselskaper her i Norge, men fikk nei. Vi har derfor i stedet gått til Silicon Valley og fått møte 12-15 investorselskaper der, forteller Karl-Gunnar Charles-Harris, administrerende direktør og medgründer, til digi.no.

Produkter
Emanios produkter, eBusiness Server og eTalk, lar datasystemene til kunder og handelsbedrifter utveksle informasjon i forskjellige formater, blant annet EDI, XML og e-post.

Denne datautvekslingen er nødvendig når økonomisystemene på begge sider skal oppdateres for automatisk, papirløs handel.

Emanios systemer lar brukere både utveksle kjøpsordre, bekreftelser, kataloginformasjon og lagersjekk.

Foreløpig er www.emanio.com stengt.

Pengene skal brukes til å bygge opp et markedsapparat i USA med videreutvikling her i Norge. Fire-fem av investorselskapene arbeider nå med due dilligence-prosesser som et siste trinn før en investering.

Inkubator-selskapet Garage.com har allerede sagt ja og er i full gang med å hjelpe Emanio, men Charles-Harris tror det blir selvesteKleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB) som vil spytte inn de første 15 millioner dollar i selskapet.

- KPCB er svært interesserte og jeg tror de snart vil si ja, mener Emanio-sjefen.

Etter å ha løftet frem selskaper som AOL, Amazon og Excite er KPCB med John Doerr i spissen det mest kjente ventureselskapet i USA. Her kan du lese hele listen over selskaper KPCB har investert i: http://www.kpcb.com/keiretsu/roster_d.html.

Garage.com bidrar ikke med penger, men har hjulpet Emanio inn de svært trange dørene til de store venture-selskapene i Silicon Valley. I tillegg hjelper Garage.com Emanio med ansettelser og utvikling av forretningsplaner og andre praktiske oppgaver.

- Garage.com har bare tatt inn 75 selskaper i sin historie. Vi er svært lykkelige for å ha fått ja fordi det gir oss en rask start, sier Charles-Harris til digi.no.

Den utløsende faktor for å komme inn døren, er at Norsoft etablerte seg i USA i fjor høst og fikk noen store kontrakter der. IBM, General Electric Application Group og økonomisystem-leverandørene Peachtree bruker nå Norsofts systemer i sine e-handel-systemer.

Charles-Harris vil ikke diskutere hva emisjonsrunden priser Emanio til, men forteller at selskapet skal opp i 40-50 ansatte her i Norge.

- Vi beholder utviklingsavdelingen her i Norge - her er det svært mange teknisk flinke mennesker, men markedet er i USA, sier Emanio-sjefen.

Til toppen