Abonner
AVTALER & KONTRAKTER

Får politiet med på kjøpet

Webhuset sluker datasenter i Oslo.

Kjøper opp datasenter i Oslo: Daglig leder og gründer i Webhuset Erik Windahl Olsen.
Kjøper opp datasenter i Oslo: Daglig leder og gründer i Webhuset Erik Windahl Olsen. Bilde: Selskapet

Webhuset etablerte eget datasenter i Bergen for drøyt to år siden. Nå er turen kommet til hovedstaden, hvor de kjøper seg en fiks ferdig datasentral.

Denne helgen overtok de alle aksjene i serverhostingselskapet Rent a Rack AS.

Oppkjøpet inkluderer alle kundene og det tilhørende datasenteret på 800 kvadratmeter som ligger øst i Oslo. Størst av disse kundene er Politiets data og materielltjeneste (PDMT), som alene tar opp en dedikert hall på 300 kvadratmeter.

- For oss var det viktig å få utvidet datasenterkapasiteten vår. Vi må tenke framover og bygge kapasitet også for framtiden. Alternativet var å bygge fra scratch, men så dukket denne muligheten opp, sier daglig leder i Webhuset, Erik Windahl Olsen til digi.no.

Oslo øst-sentralen beskriver han som et såkalt N+1 datasenter. Det betyr at det er utstyrt med ett ekstra sett av alle kritiske komponenter.

Servere i bur

Webhuset sier de har planer om å bygge ut kapasiteten betraktelig over de kommende årene. Foruten inntreden på Oslo-markedet betyr oppkjøpet at de for første gang kan tilby serverplass i innelåste bur.

- Nå får vi to datasentraler med ganske stor avstand. Det gjør at vi kan tilby geografisk redundans, men det viktigste for oss er at vi etablerer oss i Oslo. Webhuset markedsfører seg ikke som et bergensselskap, men ønsker kunder i hele landet. Nærheten er viktig og mangelen på infrastruktur i Oslo har vært en begrensning for oss, medgir Olsen.

- Små aktører blir spist

Webhuset-gründeren hevder at det norske markedet for serverhosting står foran en konsolidering, der de minste aktørene risikerer å bli spist.

- Markedet i Norge kjennetegnes ved at det er mange små aktører som omsetter for mellom 5 og 15 millioner kroner. Det er selskaper som tjener greit med penger, men det skjer mye i bransjen. Det er behov for produktutvikling og jeg tror ikke alle småaktørene vil klare å stå på egne bein og møte konkurransen, sier han.

Rent a Rack som ble startet i 2009 hadde tre ansatte. Ingen av dem blir med videre. - Vi kjøper infrastrukturen og kundene. Eierne skal nå ta seg en velfortjent ferie, sier Erik Windahl Olsen.

Oppkjøpet er gjort opp i kontanter, men totalprisen avhenger av fremtidige resultater. Hvis målene nås dreier det seg om noen titalls millioner kroner, etter det digi.no får oppgitt.

Rent a Rack omsatte i fjor for rundt 10 millioner kroner. Webhuset anslår at den samlede omsetningen neste år blir på nærmere 40 millioner kroner. Selskapet får nå en kapasitet på 1.300 kvadratmeter fordelt på sentralene i Bergen og Oslo.

- Vi har opplevd en solid vekst på rundt 20 prosent årlig de siste årene. Veksten inneværende år ligger godt an til å bli tilsvarende, selv uten oppkjøpet, sier Olsen.

    Les også: