JUSS OG SAMFUNN

Får slippe løs papiravisdebatter på nettet

Dagbladet var i sin fulle rett i å legge en kronikk i papiravisen også ut på Internett uten å spørre opphavsmann på forhånd, skriver Dagens Medier.

1. nov. 2002 - 12:16

Kronikkforfatter Morten Løberg vant saken mot Dagbladet i byretten i desember 2000, men måtte se at Lagmannsretten kom til en annen beslutning. Løberg må ut med nærmere 132.000 kroner i omkostninger etter tapet.

Advokat Inger Kjersti Dørstad i advokatfirmaet Schjødt har ført saken for Dagbladet og mener at dommen viser at det ikke er noe faktisk skille mellom papiravis og nettutgave. Den viser også at debatt og- kronikkstoff er en del av samfunnsdebatten, og at den stilltiende avtalen man går inn på ved å sende inn slikt stoff innebærer rett til elektronisk publisering uten tilleggsbetaling, skriver Dagens Medier som er avisen til avisorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening

Saken dreier seg om to kronikker som Morten Løberg skrev i 1997 og 1998. Kronikkene ble rutinemessig lagt ut på Dagbladets nettside og i det elektroniske arkiv.

Han fremsatte da krav om tilleggshonorar, noe avisen nektet og argumenterte at honorar allerede var betalt. Dagbladet hevdet sin rett med bakgrunn i kolofonen hvor det sto at avisen forbeholdt seg retten til å distribuere innsendte innlegg på nettet.

Byretten mente av Dagbladet ikke kunne kreve at Løberg leste den aktuelle delen av kolofonen, mens Lagmannsretten la vekt på at avisen har hatt denne passusen i kolofonen siden 1995, at dette er fast praksis både i Dagbladet og alle landets aviser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.