JUSS OG SAMFUNN

Får snoke på fildelere likevel

Personvernnemnda overprøver Datatilsynet.

Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen har i mange år frontet kampen mot fildelerne. Nå kan han notere seg nok en seier.
Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen har i mange år frontet kampen mot fildelerne. Nå kan han notere seg nok en seier. Bilde: Per Ervland
9. nov. 2010 - 19:19

Advokatfirmaet Simonsen får forlenget sin konsesjon til å overvåke fildelingsnettverk.

Det går fram av en pressemelding som advokatfirmaet sendte ut i dag.

Ifølge pressemeldingen har dermed Personvernnemda overprøvet Datatilsynets tidligere vedtak om å avslå forlenget konsesjon.

Flertallet i nemnda mener at Datatilsynet ikke kan avslå konsesjonssøknaden med den begrunnelse at det bør lovreguleres hvilke virkemidler rettighetshaverne skal kunne benytte. Konsesjonssøknaden må derimot vurderes i henhold til gjeldende regelverk.

– Selv om Personvernnemnda har delt seg i et flertall og et mindretall er likevel nemndas avgjørelse klar på alle sentrale punkter. I hovedsak betyr dette at hensynet til de krenkede, i dette tilfellet rettighetshaverne, må veie tyngre enn hensynet til krenkerne, i dette tilfellet fildelerne, sier partner Rune Ljostad i Simonsen Advokatfirma. Det er han som på vegne av selskapet og rettighetshaverne har klaget Datatilsynets avslag inn for Personvernnemnda.

Ljostad er ikke overraskende svært fornøyd med avgjørelsen.

- Retten til å dokumentere krenkelser er av avgjørende betydning for krenkede rettighetshavere. Uten en slik rett ville krenkede verken ha mulighet til å politianmelde forholdet eller gjøre sivile krav gjeldende, sier han.

Ljostad legger til at Simonsen vil søke om ytterligere forlengelse av konsesjonen, når denne utløper ved slutten av året, og regner med en enklere og raskere behandling nå etter Personvernnemndas klare vedtak.

Kulturdepartementet, som har støttet forlengelse av konsesjonen, arbeider nå med ny lovgivning som Simonsen og rettighetshaverne som de jobber for håper vil gi permanent adgang til å overvåke norske fildelere for plateselskaper, filmselskaper og andre som mener seg krenket av piratkopiering og ulovlig opp/nedlasting.

Det er imidlertid ikke gitt at en slik adgang vil få flertall i Stortinget.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.