BEDRIFTSTEKNOLOGI

Får svenskehjelp: Manchester blir verdens første trådløse by

Restauranter, puber og kaféer i Manchester utstyres nå med et trådløst høyhastighetsnett basert på Bluetooth-standarden.

1. nov. 2001 - 13:27
To Blue2Space-produkter: BlueBall Accessor og BlueBall Communicator.
Blue2Space-produkter: BlueBall Accessor og BlueBall Communicator. Illustrasjonsfoto: Blue2Space

Prøveprosjektet startes i morgen, og dersom alt går som initiativtakerne håper og tror, vil 70 steder rundt om i Manchester være tilknyttet nettet fra februar av.

Systemet, kalt Speedwave, omfatter i første omgang privat næringsvirksomhet men planen er på sikt å utvide det til også å omfatte offentlig sektor i byen, skriver danske ComOn som igjen siterer den britiske avisen The Guardian.

Bluetooth-nettet skal via kortrekkende radiobølger kunne gi notebook- og PDA-brukere nettilgang med omtrent ti ganger høyere hastighet enn normal modemoppkobling, nok til å kunne overføre data, bilder og video i brukbar kvalitet, skriver Europemedia.net.

Det er Manchester-selskapet Netario og svenske Blue2Space som ruller ut nettet. Foruten utvalgte utesteder i Manchester, skal også University of Manchester Institute of Science and Technology og Manchester Business School delta i pilotfasen

Svenske Blue2Space åpnet en egen avdeling i Paris tidligere i år og har dessuten representanter i USA, Tyskland og Japan. Ambisjonene er ikke mindre enn å bli en verdensledende leverandør av Bluetooth-nettverk. Et viktig produkt på veien dit er selskapets kraftige antenneløsning, kalt BlueBall Accessor, et trådløst aksesspunkt som kort fortalt øker Bluetooths kommunikasjonsytelse fra typisk 10-30 meter til 250-1000 meter. Med BlueBall Accessor blir det med dermed mulig å benytte Bluetooth-nett over store gatekryss og torg.

BlueBall Accessors økte rekkevidde forutsetter at den kjøres sammen med et annet Blue2Space-produkt, BlueBall Communicator, en 'plug-and-play-løsning' som ikke krever egen programvare til PC-en eller på andre maskiner som tilknyttes Communicator, og som dessuten er en operativsystemuavhengig repeater.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.