BEDRIFTSTEKNOLOGI

Får svenskehjelp: Manchester blir verdens første trådløse by

Restauranter, puber og kaféer i Manchester utstyres nå med et trådløst høyhastighetsnett basert på Bluetooth-standarden.

1. nov. 2001 - 13:27
Blue2Space-produkter: BlueBall Accessor og BlueBall Communicator. <i>Illustrasjonsfoto:  Blue2Space</i>
Blue2Space-produkter: BlueBall Accessor og BlueBall Communicator. Illustrasjonsfoto:  Blue2Space

Prøveprosjektet startes i morgen, og dersom alt går som initiativtakerne håper og tror, vil 70 steder rundt om i Manchester være tilknyttet nettet fra februar av.

Systemet, kalt Speedwave, omfatter i første omgang privat næringsvirksomhet men planen er på sikt å utvide det til også å omfatte offentlig sektor i byen, skriver danske ComOn som igjen siterer den britiske avisen The Guardian.

Bluetooth-nettet skal via kortrekkende radiobølger kunne gi notebook- og PDA-brukere nettilgang med omtrent ti ganger høyere hastighet enn normal modemoppkobling, nok til å kunne overføre data, bilder og video i brukbar kvalitet, skriver Europemedia.net.

Det er Manchester-selskapet Netario og svenske Blue2Space som ruller ut nettet. Foruten utvalgte utesteder i Manchester, skal også University of Manchester Institute of Science and Technology og Manchester Business School delta i pilotfasen

Svenske Blue2Space åpnet en egen avdeling i Paris tidligere i år og har dessuten representanter i USA, Tyskland og Japan. Ambisjonene er ikke mindre enn å bli en verdensledende leverandør av Bluetooth-nettverk. Et viktig produkt på veien dit er selskapets kraftige antenneløsning, kalt BlueBall Accessor, et trådløst aksesspunkt som kort fortalt øker Bluetooths kommunikasjonsytelse fra typisk 10-30 meter til 250-1000 meter. Med BlueBall Accessor blir det med dermed mulig å benytte Bluetooth-nett over store gatekryss og torg.

BlueBall Accessors økte rekkevidde forutsetter at den kjøres sammen med et annet Blue2Space-produkt, BlueBall Communicator, en 'plug-and-play-løsning' som ikke krever egen programvare til PC-en eller på andre maskiner som tilknyttes Communicator, og som dessuten er en operativsystemuavhengig repeater.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.