RESULTATERFINANS

Får tilbake på fiberinvesteringer

Lyse tjener penger på telekom.

Toril Nag leder Lyse-konsernets satsning innen telekom. I 2012 leverte selskapet sorte tall på bunnlinjen.
Toril Nag leder Lyse-konsernets satsning innen telekom. I 2012 leverte selskapet sorte tall på bunnlinjen. Bilde: Lyse
21. mars 2013 - 13:06

Det Stavanger-baserte Lyse-konsernet er ikke bare en stor kraft-produsent: De har også en betydelig telekom-virksomhet. De står blant annet bak Altibox, som leverer fiber til private og bedrifter, samt at de levere et bredt spekter teletjenster.

Telekom preges av store investeringer, som man håper vil gi avkastning når kundene kommer. Lyse har definitivt pløyd penger inn i fiber og infrastruktur. Lyse har alene pløyd inn rett over tre milliarder kroner i fibersatsingen.

Nå begynner satsningen å betale for seg. I 2012 omsatte denne enheten for 1,8 milliarder kroner, mot 1,5 milliarder kroner året før. Før avskrivninger satt selskapet igjen med et driftsoverskudd på 530 millioner kroner. Dette var en forbedring fra året før på nesten 140 millioner kroner.

Årsresultatet endte på 21 millioner kroner, mot et underskudd året før på 41 millioner kroner. I en melding til selskapets obligasjonseiere fremgår det at resultatforbedringen i hovedsak skyldes kundevekst samt reduksjon i driftskostnad per kunde.

Men for selskapet totalt sett er ikke telekom-inntektene de viktigste. Selskapet hadde driftsinntekter på 6 milliarder kroner i fjor, mot 5,3 milliarder kroner året før. Årsresultatet endte med et overskudd på 630 millioner kroner, en forbedring på 28 millioner kroner fra året før.

Lyse startet opp sin fiber-satsning i 2002, og hadde da en målsetting om å få 28.000 kunder innen 2017. Altibox har imidlertid karret til seg hele 300.000 kunder ved årsskiftet. Ambisjonene har også blitt skrudd betydelig opp: Nå satser selskapet å ha en halv million kunder innen 2015.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.