Får utvide Apple iPhone med webprogrammer

Bortsett fra programvare spesielt godkjent av Apple, er det kun webbasert programvare som vil tilbys til iPhone.

Får utvide Apple iPhone med webprogrammer
Bilde:

Apples første mobiltelefon kommer i salg i USA den 29. juni. Det har lenge vært utklart i hvilken grad andre enn Apple selv har kunnet tilby tilleggsprogramvare til mobilen. Mange regnet med at Apple denne uken ville annonsere et utviklersett som skulle åpne for dette.

Men Apple ser ikke ut til å ha slike planer. I stedet annonserte selskapet at utviklere vil kunne tilby webapplikasjoner som kan kjøres i Safari-nettleseren som mobilen leveres med. Ved hjelp av Web 2.0- og Ajax-løsninger skal webapplikasjonene kunne få sømløs tilgang til mobiltelefonens tjenester, noe som vil gjøre det mulig blant annet å ringe eller sende e-post fra programmene som kjøres i nettleseren.

En hovedgrunn til at Apple bare tillater webapplikasjoner, skal være at selskapet ikke ønsker å utfordre sikkerheten til mobilen.

En fordel med webapplikasjoner er at brukeren alltid har tilgang til den nyeste utgaven, mens den største ulempen er at brukeren må motta og sende mye data over mobilnettet, noe som gjerne er ganske dyrt. I tillegg støtter ikke iPhone raskere mobilteknologier enn Edge, noe som gir langt mer begrenset hastighet ved opp- og nedlasting enn for eksempel 3G-teknologien HSDPA, som stadig flere andre nye mobiler er utstyrt med.

iPhone har derimot støtte for WLAN, noe som bør være mer enn tilstrekkelig dersom brukeren er i nærheten av en WLAN-sone vedkommende har tilgang til.