JUSS OG SAMFUNN

Fare for ny Youtube-blokade i Tyrkia

Google legger ut de omstridte videoene igjen.

2. nov. 2010 - 08:54

I mai 2008 innførte tyrkiske myndigheter en nasjonal blokade av Googles videotjeneste Youtube, med henvisning til fire videoer som ble ansett som ærekrenkende overfor landsfaderen Mustafa Kemal Ataturk.

I forrige uke ble videoene fjernet fra Youtube, og i helgen ble tjenesten tilgjengelig i Tyrkia.

Nå melder Wall Street Journal at Youtube igjen kan blokkeres i Tyrkia.

Årsaken er at Google har kommet til at videoene ble fjernet på et ugyldig grunnlag, og lagt dem ut på nytt.

Videoene ble fjernet fordi det var kommet klage på at de krenket opphavsretten. Slike klager behandles av et automatisk system. Google har sett nærmere på klagen, og avgjort at det her ikke foreligger noen krenkelse av opphavsrett.

Dette tilfellet viser hvordan en gruppe kan utnytte Youtubes system for opphavsrettsvern til å sensurere legitime ytringer.

Det automatiske systemet krever at klageren legger opp bilder eller opptak underlagt opphavsrett. Dersom de ligger for nært opp til en video andre har lagt ut på Youtube, betraktes videoen som en krenkelse av opphavsretten. I dette tilfellet ble det gjort en manuell gjennomgang som konkluderte med at de omstridte videoene i praksis var innenfor opphavsrettens tillatelse av sitater til satirisk bruk.

Ifølge Wall Street Journal var det en gruppe frivillige som samarbeidet med myndighetene for å utnytte opphavsrettsvernsystemet til å fjerne videoene.

Kilder i Tyrkia sier til avisa at det i løpet av få dager vil være et møte mellom Youtube og landets teletilsyn, og at det kan være vanskelig å hindre en ny blokade dersom Youtube insisterer på at videoene skal være tilgjengelige.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.