Faren for dataterrorisme er overdrevet

Trusselen om såkalt kyberterrorisme er overdrevet, det er ikke sannsynlig at nettet vil utgjøre noen oppskytningsrampe for terror-angrep.

Trusselen om såkalt kyberterrorisme er overdrevet, det er ikke sannsynlig at nettet vil utgjøre noen oppskytningsrampe for terror-angrep.

Det er spesielt amerikanske myndigheter som i tiden etter 11. september 2001 har tatt til orde for skjerpet kybersikkerhet. Men amerikanernes terrorfrykt har ført til en reguleringsiver som nok er i overkant. Det mener i hvert fall et panel av sikkerhetsfolk og teknologieksperter som debatterte data- og internettsikkerhet på CeBIT sist uke.

Paneldeltakerne mener at selskaper har større grunn til å frykte alvorlige trusler fra vanlige kriminelle, svindlere og spøkefugler enn fra teknologikyndige terrorister, ifølge et debattreferat gjengitt på BBC News.

Sikkerhetsekspert Bruce Schneier sa rett ut at frykten for såkalt kyberterrorisme er betydelig overdrevet.

- Hypen kommer fra USAs regjering og jeg skjønner ikke hvorfor, sa han.

Meddebattant Art Coviello, som leder sikkerhetsfirmaet RSA, sa at man hadde mottatt advarsler om mulig kyberterrorisme i kjølvannet av angrepene mot USA 11. september i 2001. Samtidig, la han til, må media ta endel av skylda for at truslene har fått kanskje en større oppmerksomhet enn fortjent.

- Enkelte av disse historiene er svært underholdende og selger mange aviser, sa Coviello.

Schneier repliserte at enhver terroristgruppe som vil spre panikk og rette et angrep mot sine ideologiske motstandere neppe vil ty til nettet for å understreke sitt poeng.

- Hvis de vil angripe vil de benytte bomber som de alltid har gjort, sa han, og viste til at et sabotert datanettverk med mye nedetid vil skape mer irritasjon enn frykt.

- Å ødelegge en personsøkertjeneste eller stoppe e-post er ikke terrorisme. Hvis jeg ikke kan lese e-posten min en dag så er jeg ikke terrorisert, sa Schneier.

Han mener bedrifter, organisasjoner og vanlige nettbrukere heller må konsentrere seg om å verne seg mot vanlig kriminlitet, virusangrep og andre ondsinnede programmer.

Til toppen