Fargeskjerm uten strøm

Norske Polydisplay er ferdig med den første prototypen av en flat fargeskjerm som holder bildet etter at skjermen er skrudd av. Men skjermen kommer først i salg om halvannet til to år.

Sandefjord-baserte Polydisplay viste onsdag frem den første prototypen av sine farge- og sort/hvitt flatskjermer. Skjermen, som er basert på en teknologi som Polydisplay kaller EASL DMD, har en rekke spennende karakteristikker:

  • Skjermen beholder bildet også etter at den er skrudd av, noe som sparer mye strøm og reduserer varmen i en bærbar maskin.
  • Den gir klarere bilder jo sterkere lys det er, i motsetning til det som er tilfelle for vanlige flatskjermer og TV-skjermer som jo blir vanskeligere å lese i sollys. Uten baklys sparer datamaskinen ytterligere strøm.
  • Skjermen kan produseres langt rimeligere enn dagens flatskjermer basert på flytende krystallteknologi. Ifølge Polydisplay er kostnadsnivået for den norske skjermen bare en tredel av det som kreves for vanlige flatskjermer
  • Skjermen kan leses fra alle vinkler i motsetning til vanlige flatskjermer.

Ennå gjenstår det imidlertid å se hva Polydisplay og deres partnere kan få til. Skjermen selskapet viste frem i dag er grumsete og lite imponerende, men bildet står der uten tilkoblet strøm. Det eneste problemet med EASL-teknologien er at bildet ikke kan endres mange ganger i sekundet, noe som gjør skjermene ubrukelig til video, spill og annen multimedia.

Polydisplay har en lang historie og er ennå ikke i mål. Selskapet har aner tilbake til Autodisplay som startet opp i 1985. Siden den gang har det gått med 580 millioner kroner gjennom forskjellige konkurser.

- Nå er markedet modent, mener gründer og administrerende direktør Thor G. Kamfjord, fordi det begynner å dukke opp datamaskiner i biler og på andre steder enn bare kontoret.

- Men det vil ta et år før vi har de første sort/hvitt-skjermene i produksjon og ytterligere en stund før fargeskjermene er klare til salg, sier Kamfjord.

Polydisplay-sjefen drømmer om et industrieventyr og har i mange år listet opp en rekke bruksområder for skjermene, blant annet i biler eller rett og slett som reklameplakater - for å nevne et par. For å realisere disse idéene har Kamfjor knyttet til seg en rekke nasjonale og internasjonale partnere, deriblant Hærens Forsyningskommando og motor-divisjonen i Lockheed.

Tidligere i år forsøkte Kamfjord å hente inn over 100 millioner kroner for å starte en skjermfabrikk i Sandefjord, men uten å lykkes - selv i et godt kapitalmarked. Polydisplay planlegger derfor å produsere sine skjermer i utlandet.

Til toppen