Fargeskjerm uten strøm

Norske Polydisplay er ferdig med den første prototypen av en flat fargeskjerm som holder bildet etter at skjermen er skrudd av. Men skjermen kommer først i salg om halvannet til to år.

Norske Polydisplay er ferdig med den første prototypen av en flat fargeskjerm som holder bildet etter at skjermen er skrudd av. Men skjermen kommer først i salg om halvannet til to år.

Sandefjord-baserte Polydisplay viste onsdag frem den første prototypen av sine farge- og sort/hvitt flatskjermer. Skjermen, som er basert på en teknologi som Polydisplay kaller EASL DMD, har en rekke spennende karakteristikker:

  • Skjermen beholder bildet også etter at den er skrudd av, noe som sparer mye strøm og reduserer varmen i en bærbar maskin.
  • Den gir klarere bilder jo sterkere lys det er, i motsetning til det som er tilfelle for vanlige flatskjermer og TV-skjermer som jo blir vanskeligere å lese i sollys. Uten baklys sparer datamaskinen ytterligere strøm.
  • Skjermen kan produseres langt rimeligere enn dagens flatskjermer basert på flytende krystallteknologi. Ifølge Polydisplay er kostnadsnivået for den norske skjermen bare en tredel av det som kreves for vanlige flatskjermer
  • Skjermen kan leses fra alle vinkler i motsetning til vanlige flatskjermer.

Ennå gjenstår det imidlertid å se hva Polydisplay og deres partnere kan få til. Skjermen selskapet viste frem i dag er grumsete og lite imponerende, men bildet står der uten tilkoblet strøm. Det eneste problemet med EASL-teknologien er at bildet ikke kan endres mange ganger i sekundet, noe som gjør skjermene ubrukelig til video, spill og annen multimedia.

Polydisplay har en lang historie og er ennå ikke i mål. Selskapet har aner tilbake til Autodisplay som startet opp i 1985. Siden den gang har det gått med 580 millioner kroner gjennom forskjellige konkurser.

- Nå er markedet modent, mener gründer og administrerende direktør Thor G. Kamfjord, fordi det begynner å dukke opp datamaskiner i biler og på andre steder enn bare kontoret.

- Men det vil ta et år før vi har de første sort/hvitt-skjermene i produksjon og ytterligere en stund før fargeskjermene er klare til salg, sier Kamfjord.

Polydisplay-sjefen drømmer om et industrieventyr og har i mange år listet opp en rekke bruksområder for skjermene, blant annet i biler eller rett og slett som reklameplakater - for å nevne et par. For å realisere disse idéene har Kamfjor knyttet til seg en rekke nasjonale og internasjonale partnere, deriblant Hærens Forsyningskommando og motor-divisjonen i Lockheed.

Tidligere i år forsøkte Kamfjord å hente inn over 100 millioner kroner for å starte en skjermfabrikk i Sandefjord, men uten å lykkes - selv i et godt kapitalmarked. Polydisplay planlegger derfor å produsere sine skjermer i utlandet.

Til toppen