Fartsrekord for interkontinentalt datanett

Men fortsatt et stykke unna målet på en terabit per sekund.

Fartsrekord for interkontinentalt datanett

Men fortsatt et stykke unna målet på en terabit per sekund.

California Institute of Technology (Caltech) skriver i en pressemelding at instituttets grupper for høyenergifysikk oppnådde rekordhøye overføringshastigheter under en demonstrasjon av en temmelig omfattende nettverk ved overføring av store, vitenskapelige datasett. Demonstrasjonen ble gjort under SuperComputing Conference 2009 som ble arrangert i Portland i forrige måned.

Mellom en klynge på konferansesenteret og klynger spredt rundt omkring i verden, blant annet i Brasil, Sør-Korea og Estland, greide forskerne å gjennomføre en samlet, toveis dataoverføring med en hastighet på opptil 119 gigabit per sekund. En dataflyt på mer enn 110 gigabit per sekund kunne opprettholdes på ubestemt tid.

Det ble benyttet i alt 15 forbindelser, hver med kapasitet på 10 gigabit per sekund, mellom konferanselokalet og blant annet Caltech. Forbindelsene ble levert av ulike aktører.

Det ble også satt ny rekord i overføringshastighet mellom den nordlige og den sørlige halvkule. Over hver av de to 10 Gbit/s-forbindelsene mellom Miami og São Paulo ble de oppretthold en hastighet på 8,26 gigabit per sekund i hver retning.

Noe av hensikten med disse forsøkene, er å legge grunnen for utveksling av massive datamengder fra internasjonale forskningsprosjekter som LHC. I et nettverk på omtrent 300 store data- og lagringsanlegg over hele verden regner man med å prosessere, distribuere og analysere mer enn 100 petabyte med data i løpet av 2010. I årene som følger forventes det at datamengden økes til én exabyte (1018).

Målet for forskerne er oppnå nå en samlet hastighet på 1 terabit per sekund innen 2011, da ved hjelp av 100 Gbit/s-forbindelser.

Til toppen