Farvel, og takk for alle fiskene

I februar 1994, muligens i klubbhuset på Jim Goodnights golfbane i Cary, North Carolina, fikk jeg vite at meningen med livet er "42". En norsk IT-direktør fortalte meg det, med et underfundig glimt i øyet. Direktøren var en av millioner av fans av Douglas Adams. Fredag døde forfatteren av "Haikerens guide til galaksen".

Den britiske forfatteren Douglas Adams døde i Santa Barbara, California, fredag den 11. mai 2001. Douglas Adams er mest kjent for trilogien "The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy", som til slutt - helt i tråd med de satiske og humoristiske absurditetene i bøkene - telte fem bøker.

Det er i en av disse bøkene svaret på hva som er meningen med livet blir avslørt. På de mange reisene haikerne Arthur Dent og Ford Prefect haiker seg gjennom universet etter at jorden ved en inkurie ble destruert for å gi plass til en intergalaktisk motorvei, kommer de over en sivilisasjon som har bygd en maskin for å finne ut hva som er meningen med livet. Siden kalkylen er såvidt komplisert at det tar 10.000 år å regne det ferdig, går sivilisasjonen i dvale mens datamaskinen regner på svaret. De står opp i tide til å få vite at meningen med livet etter alt å dømme er "42". Det vil si - det var visst en liten feil i programmeringen. Maskinen foreslår en ny metode for å finne svaret, hvilket innebærer å bygge en naturlig datamaskin. De kaller den "Jorden", og beregner at man vil ha svaret etter en million år. Dessverre ble Jorden ved en inkurie ødelagt rett før eksperimentet skulle avsluttes ...


Det var denne historien Jan Olav Styrvold, den gang direktør for det norske datterselskapet til SAS Institute, hadde i bakhodet da han med en vitende mine kom med den for en uinnvidd som meg meningsløse kommentaren. Jan Olav fikk meg definitivt nysgjerrig, og jeg har forlengst, og med den aller største unyttige fornøyelse, trålet meg gjennom alle bøkene i "Hitch Hiker" serien, og noen flere verker av Douglas Adams med. Jeg deler Jan Olavs glede over de fantastiske absurde vanvittig bitende humoristiske bøkene, og deler utvilsomt også hans og millioner av andre fans sorg over at han nå er borte. Douglas Adams kjørte kanskje en gang for mye over kanten ved universets ende hvor restauranten i "The Restaurant at the End of the Universe" ligger.

Han døde bare 49 år gammel. Han var i California for å jobbe med en film rundt "Hitch Hiker". Han etterlater seg sin kone Jane Belson og deres datter Polly, født i 1994.


De fem bøkene i trilogien er The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy; The Restaurant at the end of the Universe; Life, the Universe and Everything; So long, and thanks for all the Fish; og Mostly Harmless.

Har du ikke lest dem ennå, er tiden inne nå, - ihvertfall hvis du har sans for crazy-humor, absurde, fantastiske innfall, samt spennende og vanvittige og annerledes innfallsvinkler til fysiske fenomener, parallelle universer, kvantesprang, tidsreiser, teknologiske innovasjoner og Big Bang. Douglas Adams har forlatt oss, men Guiden lever videre.

Glem ikke håndkle.

Til toppen