Fast avviser MP3-lovbrudd

- Vi skal følge loven, men det er lovlig å lage pekere til ulovlig innhold på Internett, mener Espen Brodin i Fast Search and Transfer, som denne uken åpnet en søkemotor for MP3-filer.

- Vi skal følge loven, men det er lovlig å lage pekere til ulovlig innhold på Internett, mener Espen Brodin i Fast Search and Transfer, som denne uken åpnet en søkemotor for MP3-filer.

Tirsdag åpnet norske Fast Search and Transfer (Fast) en søkemotor for MP3-filer i samarbeid med amerikanske Lycos. Lanseringen fikk stor oppmerksomhet fordi det er blitt meget populært å legge ut piratkopiert musikk i MP3-format på Internett (se peker i høyre marg). Fast, som delvis eies av det omstridte selskapet Opticom, verdsettes nå til rundt tre milliarder kroner.

En rekke av medieoppslagene i USA og Norge har fokusert på musikkbransjens spørsmålstegn om lovligheten av den nye søketjenesten og spådommer om fremtidige rettssaker.

Det har vært noen hektiske dager, innrømmer Espen Brodin, administrerende direktør i Fast på telefon fra Boston.

- Skulle det være ulovlig å lage lenker til ulovlig innhold, ville alle søkemotorene måtte stenge fordi de har pekere til bombeoppskrifter, porno og annet innhold som er ulovlig i forskjellige land, sier Brodin til digi.no.

Brodin sier at han til tross for alt snakket om søksmål ikke har mottatt noen juridiske henvendelser de siste dagene.

- Vi er selvfølgelig et lovlydig selskap. Blir vi kontaktet av rettighetshavere som mener seg rammet, får vi se. Men det er umulig for oss å luke ut all piratkopiert musikk. Arbeidsmengden ville blitt enorm og vi vet ikke hva som er piratkopiert, sier Brodin.

Han forteller derimot at han har mottatt mange henvendelser fra artister og band som vil at søketjenesten skal lede Internett-brukere til deres gratis musikksamlinger.

Fast-sjefen mener dette er den offensive måten å takle utfordringene Internett og MP3 gir.

- Platebransjen må tenke nytt og utnytte Internett. For eksempel kunne de legge ut alle singler gratis. I dag taper de penger på salg og distribusjon av singler, men det er nødvendig markedsføring for å selge album, sier Brodin.

Til toppen