Fast bøyer av for musikkbransjen

Fast har gitt seg i krangelen med musikkbransjen og luker nå bort piratkopiert musikk fra sin MP3 søketjeneste. Men søke-ekspertene holder fremdeles veien inn til piratkopistene åpen - via andre kilder.

Fast har gitt seg i krangelen med musikkbransjen og luker nå bort piratkopiert musikk fra sin MP3 søketjeneste. Men søke-ekspertene holder fremdeles veien inn til piratkopistene åpen - via andre kilder.

Under press fra den amerikanske platebransjen, har det norske søkeselskapet Fast gitt seg. Søketjenesten selskapet opererer sammen med Lycos, skal ikke lenger gi deg oversikt over piratkopiert musikk. Fast er nå i ferd med å fjerne lenker som peker til artister som ikke deler ut musikken sin gratis.

Fast signerte en avtale med den amerikanske musikkbransje-organisasjonen RIAA og den internasjonale representanten for plateindustrien IFPI tidligere i juni, men hadde hittil ikke offentliggjort avtalen. Avtalen blir først omtalt i selskapets halvårsrapport som ble sendt ut i dag.

Et kjapt søk som digi.no har gjennomført viser at Fast/Lycos-søketjenesten fremdeles gir flust med lenker til piratkopiert musikk. Du får en rekke treff på artistnavn som Suede og Britney Spears, men piratkopieringen er redusert. Du får ingen treff på "Rolling Stone" og bare 16 treff på "Bowie".

- Vi fikk en liste av artister fra RIAA og har fjernet all musikk fra disse artistene, forteller Espen Brodin, administrerende direktør i Fast til digi.no. Det kommer sikkert flere lister i tiden fremover.

RIAA og andre bransjeorganisasjoner hevder at 80-90 prosent av alle MP3-filene som er tilgjengelig på Internett er piratkopiert musikk, men dette benekter Brodin.

- Vi har redusert antall lenker med bare en tredjedel.

Brodin benekter at avtalen med musikkbransjen vil gjøre søketjenesten uinteressant. Det finnes en rekke MP3-søketjenester av varierende kvalitet som gir pekere til ulovlig kopiert musikk.

- Trafikken vår faller foreløpig ikke så mye og får fremdeles over én million besøk om dagen.

Brodin forteller han ønsker å bli en søketjeneste og partner for musikkbransjen når disse etter hvert skal markedsføre lovlig musikk over Internett.

Men MP3-søketjenesten er en bare spesialtilpasset versjon av Fasts originale FTP-søketjeneste. Det er fortsatt fullt mulig å gå inn på FTP Search og finne en rekke piratkopierte sanger fra artister som Rolling Stone og David Bowie. Denne tjenesten er bare litt vanskeligere å bruke.

Brodin bekrefter den muligheten til å finne piratkopiert musikk som digi.no påpeker.

- FTP Search gir ikke like god oversikt og inneholder ikke alt det MP3-søk gav, men jo, den lar deg finne piratkopiert musikk, sier Brodin til digi.no

Til toppen