Fast dropper Dell-samarbeid

For å tjene penger skrinlegger Fast samarbeidsprosjektet man inngikk med Dell for snart to år siden. Samtidig blir utviklingssjef Lervik ny direktør.

Som mange andre Internett- og IT-selskaper sliter Fast Search & Transfer ASA med underskudd og må skjære i bedriften for å komme seg over i pluss så fort som mulig. I august kuttet selskapet i staben. Les: Toppsjefene slutter i Fast

Fast skal spare 15 millioner dollar (132 millioner kroner) de neste 12 månedene. Nå kommer kuttene i produktene.

For nå over to år siden droppet den norske Internett-stjernen Fast en bombe - Dell hadde kjøpt fem prosent av selskapet og de to selskapene skulle lansere en egen søkeserver med Fast-programvare ferdig installert. Dell betalte 257 millioner kroner for fem prosent av Fast den gang. Les: Dell kjøper i Fast Ny sjef
I tillegg til produktnyhetene, forteller Fast også at teknologidirektør John M. Lervik er blitt administrerende direktør i selskapet i tillegg til sin gamle tittel. Les: Toppsjefene slutter i Fast

Søkeserveren skulle la ansatte i bedrifter gjøre lynraske søk i bedriftens dokumentarkiver. Før dette drev Fast primært med Internett-søk, og Dell-avtalen skulle åpne et helt nytt marked.

Siden har det blitt stille og en lang rekke konkurrenter har dukket opp. Det danske søke-selskapet MondoSoft hevder at det er rundt 200 aktører som nå leverer bedriftsintern-søkeprogramvare. Et av produktene heter Microsoft Index Server.

digi.no har spurt gjentatt ganger om hvor det blir av Dell-serverne, men har hittil ikke fått noen svar. Inntil nå. I dag kom børsmeldingen om at Fast legger ned søkemotoren for bedrifter.

- Vi har laget ferdig programmet til Dell, men dette markedet er ikke interessant lengre og sammen med Dell har vi stoppet lanseringsplanene, forteller Lervik, ny administrerende direktør i Fast til digi.no.

Lervik oppgir flere grunner til at Fast nå skrinlegger prosjektet.
- Vi har ikke noen fortrinn på å lage løsninger til små bedrifter. Det finnes svært mange konkurrenter og det er vanskelig å markedsføre seg i all støyen. Det er i løsninger til større kunder vår hurtighet kommer frem, sier Lervik til digi.no. En annen årsak til at vi stopper er at Dell har forsøkt å selge servere med andre typer ferdig installert programvare. Dette har de ikke lykkes med, forteller Lervik.

Fast forteller i dagens børsmelding at selskapet skal fokusere på Internett-søk gjennom Alltheweb og søkmotorer man skal drive for selskaper på som IBM på deres nettsider. Den andre divisjonen i Fast arbeider med Data Search, et system selskapet har utviklet for analyse av store datastrømmer.

I tillegg sier Fast at man skal spinne ut andre teknologier. Dette gjelder video kompresjon og søkebrikken til Fast, et produkt selskapet tidligere har sagt at man har lagt i skuffen. MRT Micro har tidligere truet Fast med rettssak fordi MRT Micro mener Fast har brukt deres teknologi i søkebrikken.

Til toppen