Fast kjøper teknologi for mikrobetaling

Fast kjøper teknologi som skal gi betalinger ned i noen få øre mulig. Installasjon er gratis.

Fast kjøper teknologi som skal gi betalinger ned i noen få øre mulig. Installasjon er gratis.

Kopek er dannet av avhoppere fra Fast, med Fastsjef John Markus Lerviks velsignelse og pengestøtte. Nå er de på vei tilbake i folden igjen, for Fast skal kjøpe dem for 20 millioner kroner, melder Dagens Næringsliv.

- Kopek vil lage teknologi og tjenester som trengs for å gjøre internetthandel lett og lønnsom, er selskapets visjon, ifølge hjemmesiden.

Selskapet vil være et mellomledd mellom vanlige betalingssystemer og nettsteder, og gjøre små transaksjoner mulig. Tanken er at både nettsider og privatpersoner skal kunne ta seg betalt beløper mellom omtrent tre øre og tusen kroner gjennom dette systemet.

All programvaren skal være gratis, både serverløsningene og sluttbrukerapplikasjonene. Inntjeningen skal skje gjennom transaksjoner. Kopek vil kreve omtrent fire prosent av transaksjonssummen pluss et par øre, ifølge en presentasjon fra selskapet, samt en del for transaksjoner med banker.

Med andre ord bør et brukersted kunne tjene penger på å selge artikler eller videofiler for noen få øre stykket. Kopek forestiller seg også at betalingssystemet skal kunne bygges inn i spill og annen underholdning, for å kreve inn svært små beløp.

Dette skal gjøre en ny type handel lønnsom, som ikke er mulig med dagens betalingsløsninger, som gjerne krever en ganske lang betalingsprosess med flere kroner i gebyr.

Men dette er slett ingen ny problemstilling. Tanken om å selge en enkelt artikkel for et lite beløp er omtrent like gammel som nettavisene, og mange har prøvd seg. Å innføre nye betalingsløsninger som skal fungere mellom mange systemer og på tilstrekkelig mange nettsider til at brukerne lærer seg dem og tar dem i bruk, er en svært tung prosess.

Nettbrukere er dessuten vant til å få ting servert gratis, og vil nok ofte snu i døra hvis de avkreves betaling, med mindre det er snakk om en form for eksklusivt eller svært attraktivt innhold. Betalingsprosessen må dessuten gjøres svært enkel for at den skal bli benyttet.

Selskaper som Kopek må med andre ord både lage en strålende på teknologi, og være geniale forhandlere og selgere, som får mange til å bruke systemet.

Presentasjonen av selskapet lover en svært enkel firestegsprosess for å begynne å ta betalt for tjenester. Gratis programvare og enkel installasjon kan kanskje være nøkkelen for å få mindre tjenester til å prøve seg, men foreløpig er det altså langt mellom suksesshistoriene.

Lervik skal ifølge Dagens Næringsliv ha skutt inn 540.000 kroner i selskapet, og får trolig ut 1,2 millioner når hans eget selskap kjøper Kopek. Også teknologidirektør Bjørn Olstad er med på eiersiden. Avisen spekulerer i om dette kan være brudd på allmennaksjeloven, fordi ledere ikke uten videre kan kjøpe opp selskaper der de selv er eiere, uten at det er behandlet av en generalforsamling.

Til toppen