Fast lanserer helt ny søketeknologi

Fast har inngått en avtale med en italiensk investeringsbank som avslører en helt ny søketeknologi fra selskapet.

Fast har gjennom en pressemelding avslørt at selskapet er klar med søketeknologi som kan brukes til mye mer enn søk etter dokumenter du ikke finner på Internett. Dette har vært Fasts fokus hittil, men nå utvider selskapet sterkt.

Fast avduker nå ny programvare for søk i tradisjonelle databaser som lagrer tekst og tall. Dette åpner store muligheter for Fast, for alt fra banker, handelsbedrifter og offentlig sektor bruker SQL-databaser fra Oracle, IBM og Microsoft for å lagre alle transaksjoner de gjør.

Mulighetene til å søke i databaser løfter Fast ut av den ensidige konkurransen med de store etablerte søkemotorene og søketjenesten Inktomi.

Både næringslivet og offentlig sektor sliter med å lete og å finne mønster i sine datamengder. Enten det er søk etter hva en kunde har gjort det siste året, hvor mange ganger en aksje har blitt kjøpt til en kurs eller hvor mye en kunde skylder en leverandør.

Dette skal Fast tilby hjelp for. Men Fast kaster seg inn i tett konkurranse - de store leverandørene har tilbudt såkalte OLAP, datavarehus og data mining-verktøy for slike type søk i mange år.
Les mer om datavarehus:
- Datavarehus gir innsikt i egen verden
Salg av datavarehus til værs
Endelig litt intelligens til kommunenorge
Slik tjener du på den nye økonomien
I første omgang har Fast laget en søkemotor for Oracle-databasene til den italienske investeringsbanken Banca Imi, men dette skal utvides etter hvert. Oracle og Sun er partnere i avtalen som gjør Banca Imi til italiensk distributør.


- Vi kopierer ut data fra Oracles-systemene til Banca Imi over i vår egen database og søker i denne. Vår teknologi øker søkefarten 4-5 ganger, forklarer nyansatt Fast-sjef Rob Fisher til digi.no.

- Systemet vi leverer til den italienske investeringsbanken Banca Imi skal hjelpe deres kunder som handler aksjer. Banca Imi er svært avanserte og lar sin kunder handle aksjer med WAP-telefoner. Vår teknologi skal la deres kunder stille spørsmål om kurser og alt annet, både over Internett og WAP, forteller John M. Lervik, teknisk sjef i Fast, til digi.no.

- Vanlige databaser er bygget for å lagre en jevn strøm transkasjoner. Våre systemer vil la bedrifter søke i alle typer databaser (som har ODBC-tilgang). Det er en tilfeldighet at den første kunden er denne italienske investeringsbanken, sier Lervik.

Vi jobber med avtaler i alle de andre viktige markedene våre, forteller Lervik. Markedet skal være alle som har databaser, men de er de største kundene som får mulighetene først.
- Vi sikter oss mot løsninger i millionkroners-klassen først, sier Lervik.

Til toppen