Fast og MRT i krig til høsten

Til høsten skal de to norske selskapene Fast og MRT Micro lansere hver sin superraske søkebrikke. Men først må de to konkurrentene rydde opp i krangelen om rettigheter og historikk.

Til høsten skal de to norske selskapene Fast og MRT Micro lansere hver sin superraske søkebrikke. Men først må de to konkurrentene rydde opp i krangelen om rettigheter og historikk.

To norske selskaper skal til høsten knive om det gryende internasjonale markedet for spesialiserte søkebrikker som kan lete igjennom enorme tekstmengder på brøkdel av sekunder. Med hver sin brikke og forskjellige løsninger skal Fast Search and Transfer og MRT Micro la kunder lete igjennom enorme informasjonsmengder på deler av sekunder.

Fast er mest kjent for sin søkeprogramvare, men har i lengre tid arbeidet med en spesialdesignet søkebrikke. Brikken ser ut til å bli Ferrari-valget både når det gjelder pris og ytelse.

Tidligere i fjor høst lovet administrerende direktør i Fast, Espen Brodin, at Fast-søkebrikken skulle være ferdig rundt disse tider. I løpet av sommeren skulle selskapet ha lansert et kort med åtte eller 16 søkebrikker og som skulle koste under 30.000 kroner. Med sine åtte millioner transistorer vil brikken, når den er ferdig, bli den mest avanserte et norsk dataselskap har laget så langt (se tidligere saker i høyre marg)

Men lanseringen er nå skjøvet til sent på høsten.

- Årsaken er problemer med samarbeidspartneren som skulle produsere brikken for oss, forteller John M. Lervik, teknologidirektør i Fast til digi.no. Hvem denne samarbeidspartnere er vil ikke Lervik fortelle, men opplyser at Fast nå har samarbeider med finske Smartech og amerikanske VLSI Technology.

Fast har også lagt om planene for hvordan søkebrikken skal selges. Tidligere planla Fast å selge søkekortet selv, men nå mener selskapet at dette blir for krevende. I stedet skal selskapet la partnere som Tibco håndtere salget, først og fremst mot store Internett-steder og virkelig store bedrifter (se tidligere sak om Tibco-avtale i høyre marg).

- Allerede i første runde skal vi få laget noen titusener brikker, for vi er avhengig av volum for å få ned prisen, forteller Lervik til digi.no.

Der Fast skal lage en dyr og lynrask Ferrari, planlegger MRT Micro en tregere, men langt billigere Toyota. MRTs brikke er basert på MS160-søkebrikken som MRT Micro lagde tidligere på 90-tallet. Brikken ble aldri noen sukess fordi minne var for dyrt, men selskapet er kommet over halvveis i utviklingen av neste generasjon (se tidligere sak).

- Vårt amerikanske kontor har arbeidet i syv måneder med en oppfølger, forteller styreformann Jan Bakke til digi.no.

- Fast har vist oss at tiden for søkebrikker nå er moden og har åpnet markedet med all oppmerksomhet de har fått. Men vi satser på bedriftsmarkedet med kort som kan lagre og søke i 50 MB til 1 GB, sier Bakke til digi.no. De ferdige søkekortene skal lanseres på den store Comdex-messen i Las Vegas i november.

Oppfølgeren til MS160 skal kunne søke igjennom 1 GB tekst i sekundet selv om den bare vil ha noen hundre tusen transistorer. Den relativt enkle brikken vil derfor kunne produseres til rundt 50 kroner, hevder Bakke. Sammen med 500 MB minne og programvare anslår Bakke at et ferdig kort vil koste under 8000 kroner.

I tillegg til forskjellige versjoner av søkekortet med varierende mengder minne og antall søkebrikker, arbeider MRT også sammen med en partner for å lage en skap med søkekort og mange harddisker koblet sammen i parallell i en såkalt RAID-løsning

Trolig i et håp om å øke verdiene i selskapet, har MRT skilt ut søkegruppen i et eget selskap.

- Vi er åpne for alle muligheter med MRT Empire - egen børsnotering, fusjon eller samarbeidsavtaler med andre, forteller Bakke.

Til toppen